Sahteciliğe Karşı Yeni Adım

Özellikle sahte mühürlerle yapılan taşınmaz satışlarında çok sayıda vatandaşın mağdur olması üzerine Adalet Bakanlığı, 81 ilde kapsamlı bir güvenlik reformu için düğmeye bastı.

Bakan Yılmaz Tunç, noter belgelerinde karekod uygulamasının zorunlu hale geleceğini açıkladı.

Noter Belgelerinde Karekod Şartı

Taşınmaz satışlarında noterden işlem yapmayı kolaylaştıran 2023 Temmuz düzenlemesinin, bazı kötü niyetli kişiler tarafından suistimal edilmesi nedeniyle yeni bir önlem devreye giriyor. Karekod uygulaması sayesinde, noter belgelerinin dijital olarak doğrulanabilir hale gelmesiyle sahteciliğin önüne geçilmesi hedefleniyor.

Dijital Sistemlerde Kapsamlı Dönüşüm

Hukuk Mahkemelerinin Etkinliğinin Artırılması Çalıştayı’nda konuşan Bakan Tunç, UYAP ve e-noter gibi dijital sistemlerde de geniş çaplı yeniliklerin yapılacağını belirtti. Yeni sistemle birlikte, alıcı ve satıcının kimlikleri daha güvenilir şekilde doğrulanacak, böylece işlemler daha güvenli hale gelecek.

Bu gelişme, noterlik işlemlerinde dijital güvenliğin güçlendirilmesi adına atılmış önemli bir adım olarak görülüyor. Karekodlu belgelerle birlikte, resmi evraklarda sahtecilik riskinin büyük oranda azalması bekleniyor.