Meclis'in açılmasıyla birlikte yeni emeklilik sistemi üzerindeki çalışmaların başlaması bekleniyor ve yaş şartı ile prim gününe ilişkin düzenlemeler merak konusu olmaya devam ediyor.

Yeni dönemde, Tamamlayıcı Emeklilik Sistemi'nin (TES) daha fazla öne çıkması öngörülüyor. Bu sistem, emeklilik döneminde ikinci bir maaş ya da toplu ödeme imkanı sunacak ve bu katkılar üç farklı kaynaktan desteklenecek.

Hükümet, bu yeni emeklilik düzenlemesi ile milyonlarca kişiyi ilgilendiriyor. Tamamlayıcı emeklilik sistemi, emeklilik döneminde yaşanabilecek gelir kayıplarını önlemeyi amaçlıyor ve çalışanlara emeklilikte ikili maaş alma imkanı sunuyor.

Ekonomi yönetiminin belirlediği hedefler ve politikalar kapsamında, Tamamlayıcı Emeklilik Sistemi'nin (TES) bu yıl içinde uygulamaya konulması planlanıyor. TES'e katılanlar, emekli maaşlarına ek olarak ekstra bir gelir elde etme hakkına sahip olacaklar.

Mevcut Otomatik Katılımlı Bireysel Emeklilik Sistemi'ne (BES) dahil olan çalışanların brüt maaşlarından her ay en az yüzde 3 oranında kesinti yapılıyor ve bu kesintilere devlet desteği de sağlanıyor. Emeklilik hakları kazanmak için sistemde en az 10 yıl kalmak ve 55 yaşını doldurmak gerekiyor. Bu şartlar sağlandığında, birikimler aylık maaş ya da toplu ödeme olarak alınabiliyor.

Tamamlayıcı model, Otomatik BES sisteminin geliştirilmesi amacıyla tasarlanıyor. Bu modelde, çalışanın maaşından yapılan yüzde 3’lük kesintiye devletin katkısı ve işverenin ek desteği eklenecek.

İşveren, çalışanın SGK primleriyle birlikte tamamlayıcı emeklilik sistemi için de katkıda bulunacak. İşverenin ne kadar katkı sağlayacağı, çalışmaların tamamlanmasının ardından belirlenecek.

Tamamlayıcı emeklilik sistemi, kıdem tazminatını etkilemeyecek. Çalışanlar, emeklilik dönemlerinde ek gelir elde etme imkanına kavuşurken, kıdem tazminatı hakları da korunmaya devam edecek.

BES'ten emekli olmak isteyenler için şu anda belirlenen yaş sınırı 56'dır. Ancak, bu yaşın 60'a yükseltilmesi de gündemde.

Tamamlayıcı Emeklilik Sistemi için yasal bir düzenleme yapılması gerekiyor ve Meclis, 1 Ekim'de açılacak. Hazırlanan yasa teklifinin yıl sonundan önce Meclis'e sunulması planlanıyor.