Kiralar ve Satılık Ev Fiyatları Düşüşte
Reyhanlı'da kiralar ve ev fiyatları, Suriyelilerin geri dönüşüyle birlikte hızla geriledi. Savaş yıllarında 15-20 bin TL arasında olan aylık kira bedelleri, 10 bin TL’ye kadar düştü.
Satılık ev fiyatlarında da ciddi bir azalma görüldü; daha önce 2 milyon TL’ye satılan evlerin fiyatı 1,5 milyon TL’ye kadar geriledi.
Emlakçılık yapan Yeni Mahalle Muhtarı Sedat Sakin, durumla ilgili şu açıklamalarda bulundu: "Eskiden 10 bin liraya kimse evini kiraya vermek istemiyordu. Ancak şimdi Suriyeliler ülkelerine dönüyor, evlerini ve iş yerlerini devrediyor.
İlçede talep azalınca fiyatlar düşmeye başladı. Daha önce 2 milyon TL’ye alınan evleri aynı fiyata satmaya razı olanlar var, ancak alıcı bulmakta zorlanıyorlar."
Nüfus İkiye Katlanmıştı
Suriye’de iç savaşın başladığı 2011 yılından itibaren Reyhanlı, göç dalgasının merkezlerinden biri haline gelmişti. Resmi verilere göre ilçeye yaklaşık 60 bin Suriyeli göç etmiş, bu da Reyhanlı’nın nüfusunu 115 bine çıkarmıştı. Artan talep nedeniyle kira ve emlak fiyatları katlanmıştı.
Esad rejiminin devrilmesinden sonra başlayan tersine göçle birlikte, ilçedeki nüfus ve emlak piyasası yeniden şekilleniyor. Gelişmeler, bölgedeki ekonomik dengeler açısından yakından takip ediliyor.