Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, A Haber canlı yayınında yaptığı açıklamalarda Suriye’ye yönelik gönüllü geri dönüş sürecine ilişkin önemli bilgiler verdi.

Söz konusu açıklamaların ardından sosyal medya hesabından da sürece dair bir paylaşım yapan Şahin, “tarihin doğru tarafında durduk” vurgusu yaparak geri dönüşlerin insani boyutuna dikkat çekti.

İnsanlık Sınavından Geçtik, Şimdi Dönüş Zamanı

Başkan Şahin, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı:

“Suriye’de savaşın en ağır günlerinde büyük bir insanlık sınavı verdik.

"Din kardeşlerimiz ölümden, zulümden kaçarken, biz tarihin doğru tarafında durduk, kapılarımızı açtık, evimizi, aşımızı paylaştık."

"Okulların kapanmasıyla birlikte, Suriye’ye gönüllü geri dönüşler hız kazandı. Bölgemizdeki sınır kapılarının günlük kapasitesi 3000, şu an 2500’ün üzerinde günlük dönüş oluyor."

"Gaziantep’te kurduğumuz merkezde, Kızılay ve sivil toplum kuruluşlarıyla birlikte çalışıyor, kardeşlerimizin güvenli dönüşü için hem bu tarafta hem karşı tarafta koordinasyonu sağlıyoruz.”

Geri Dönmek İsteyen Herkese Destek Sağlıyoruz

A Haber’e yaptığı açıklamalarda sürecin detaylarını paylaşan Şahin, gönüllü geri dönüşleri kolaylaştırmak amacıyla kapsamlı bir yönetişim modeli oluşturduklarını belirtti.

Yerel, ulusal ve uluslararası sivil toplum kuruluşları ile Göç İdaresi’nin birlikte çalıştığını söyleyen Şahin, “Dönmek istiyorum” diyen herkesin hukuki, barınma ya da ulaşım gibi ihtiyaçlarının hızla karşılandığını ifade etti.

Kızılay ile birlikte dönüş yapan ailelerin evlerinin tadilatının da yapıldığını söyleyen Şahin, “Evim var ama boya badana ihtiyacım var” diyen kişilere doğrudan destek sağladıklarını, şu an iki evin tadilatının tamamlandığını ve bu ailelerin dönüş sürecine geçtiğini açıkladı.

Eğitim En Kritik Başlıklardan Biri

Fatma Şahin, gönüllü geri dönüşlerin özellikle çocukların eğitimi açısından planlandığını vurgulayarak, “Aileler gittikleri yerde çocuklarının okula devam edebileceğinden emin olmak istiyor. Bu yüzden Milli Eğitim Bakanlığımızla birlikte orada ne kadar okul gerektiğini hesaplıyor, 100 bin çocuğun eğitim ihtiyacını karşılamaya çalışıyoruz” dedi.

Çocukların Türkiye’de Türkçe eğitim aldığına ve Suriye’de Arapça takviyeye ihtiyaç duyduğuna dikkat çeken Şahin, bu konuda da destek mekanizmalarının devrede olduğunu söyledi.

Ayrıca Halep ve Şam’daki yerel yönetimlerle görüşerek eğitim merkezlerinin açılması için de temasların sürdüğünü açıkladı.

Gaziantep Modeli Barışın Teminatı

Şahin, oluşturdukları koordinasyon merkezinin, tüm kurum ve kuruluşların tek çatı altında toplanmasını sağladığını, bu sayede sürecin daha hızlı ve verimli yürütüldüğünü belirtti.

Geri dönen ailelerin sayısının şu anda 40 bin civarında olduğunu paylaşan Şahin, “Gönül elçilerimiz, ticaret elçilerimiz olarak geri dönmeleri büyük bir barış modelinin, yani Gaziantep Modeli’nin hayata geçmesidir” dedi.

Komşu Komşunun Külüne Muhtaçtır

Fatma Şahin, Türkiye’nin bugüne kadar Suriyeli misafirlere karşı gösterdiği tutumun insani ve kardeşlik temelli olduğunu hatırlatarak, “Komşu komşunun külüne muhtaçtır anlayışıyla evimizi, yuvamızı, soframızı ve okullarımızı açtık."

"Şimdi de onlara güvenli ve gönüllü şekilde geri dönmeleri için elimizden gelen her desteği veriyoruz” ifadelerini kullandı.