Bankalararası Kart Merkezi (BKM) tarafından yayınlanan verilere göre, bu artışın sebepleri ve etkileri uzmanlarca incelendi. Kredi kartı ödemelerinde yüzde 105'lik bir artış yaşanırken, banka kartlarıyla yapılan işlemler yüzde 65 büyüme gösterdi.

Ön ödemeli kartlarda ise yüzde 132'lik bir artış kaydedildi. Ekonomist Muhammet Bayram, bu büyümenin temel nedenlerini yaz tatili harcamaları ve maaş artışlarının yetersiz kalması olarak gösterdi.

Merkez Bankası'nın enflasyonla mücadele için başlattığı tedbirler arasında, kredi kartlarına yönelik nakit avans taksit sınırlamaları ve faiz oranlarının artırılması yer almasına rağmen, Haziran'da kart harcamalarında belirgin bir artış görüldü. Uzmanlar, şu an için alınmış özel bir önlem olmadığını belirterek mevcut durumu ve gelecekte atılması muhtemel adımları tartışıyor.

Harcamaların Artma Sebebi Nedir?

Bu yıl Kurban Bayramı'nın Haziran ayına gelmesiyle kamuda ve özel sektörde verilen 9 günlük tatil, vatandaşların kredi kartlarına yönelmesine neden oldu.

Tatil ve bayram harcamaları, özellikle turizm sektöründe 44 milyar TL'lik bir harcama ile hizmet sektörünün canlanmasına önemli katkılarda bulundu.

Bayram, yaz dönemi boyunca harcamaların artmasını beklediğini, ancak Eylül ayı itibarıyla bir yavaşlama öngördüğünü ifade etti.

Ticari Kredi Kartlarına Kısıtlama Gelecek mi?

Ticari kredi kartlarıyla yapılan ödemelerin artması, işletmeleri yüksek faiz oranları ile karşı karşıya bırakıyor ve bu durum çek ve senet yerine kart kullanımını teşvik ediyor.

Uzmanlar, iş dünyasında ve hane halkı harcamalarında denge sağlamak için ticari kredi kartlarına sınırlamalar getirilmesinin gerekliliğini vurguluyor.