Yaklaşık 1 milyon kamu işçisine her yıl belirli dönemlerde ek ödeme (tediye) yapılıyor. 2024 yılının ilk ek ödemesi 26 Ocak'ta hesaplara yatırılmıştı. İkinci yarısı ise 5 Nisan'da ödenmişti.

Normalde, tediye yıllık 26 gün üzerinden 6772 sayılı Kanun gereğince ödeniyor.

Yılın ikinci yarısında ödenecek 26 günlük kısım ise Cumhurbaşkanının onayıyla hesaplara aktarılıyor. Böylece toplamda 52 gün ödeme yapılmış oluyor.

Bu konuda beklenen açıklama dün Resmi Gazete’de yer aldı. Buna göre; yılın ikinci yarısına ait ilk taksit ödemesi 14 Haziran'da, ikinci taksit ise 13 Aralık'ta kamu işçilerinin hesaplarına yatırılacak.

Özellikle maden işletmelerinde yer altında çalışan işçilere 2024’te yapılacak tüm ek tediyeler 23 Aralık'ta ödenecek.

Ödemeler, kadroda olan taşeronlar, kamu işçileri ve 4D'li sürekli işçiler tarafından alınıyor.

Ek tediye için hesaplanan aylık kazançlarda fazla mesai, evlilik, çocuk zamları veya primleri, ayni yardımlar, hafta ve genel tatil ücretleri hesaba katılmıyor.

Ödemelerin en düşük miktarı, yeni brüt asgari ücret (20 bin 2 lira) üzerinden hesaplanacak ve vergi indirimleriyle birlikte yaklaşık 8 bin lira olacak. Alınan ücretin 30 güne bölünmesi ve sonrasında 13 ile çarpılması, tahmini ödeme miktarını verecek.

Belediye şirketlerine geçirilen taşeron işçiler, bu şirketlerin ek tediye ödeme zorunluluğu olmadığı için ek tediye alamıyorlar. Ek tediyelerin haczedilmesi mümkün değil.

Yargıtay kararlarına göre, ilave tediye ödemelerine haciz konulamaz. İlave tediye ödemelerinden sigorta primi kesilebilir ve damga vergisine tabidir.

TEDİYE NE DEMEK?
Tediyenin anlamı “para veya başka bir şey verme, ödeme” şeklindedir. İlave tediye ise ek ödeme olarak tanımlanır.