Tüketiciler Birliği Antalya Şube Başkanı Neşet Gündüz, pandemi, Rusya-Ukrayna savaşı ve depremler gibi etkenlerin Türkiye’de kiralık ev fiyatlarında büyük bir artışa neden olduğunu belirtti. Gündüz, ülke genelinde yaklaşık 110 bin evin günlük kiralama yöntemiyle kullanıldığını ve bu tür evlerin sayısının son iki yılda %97 oranında arttığını söyledi.
Gündüz, özellikle büyük şehirlerde ve turizm bölgelerinde günlük kiralık evlerin kısa süreli seyahatler veya tatiller için popüler bir seçenek haline geldiğini ve bu durumun kiralık ev fiyatlarını dört katına kadar çıkardığını vurguladı.
Gündüz, günlük kiralama yönteminin kiralık ev stokunu azalttığını, komşuluk ilişkilerini zayıflattığını, ev sahibi ve kiracılar arasındaki anlaşmazlıkları artırdığını ve bazı durumlarda bu evlerin tekrar başkalarına kiralanmasına yol açtığını belirtti. Ayrıca, bu yöntemin turizm sektöründe yeni bir iş modeli oluşturduğunu da ekledi.
Gündüz, konut satın alan yabancıların evlerini kendi vatandaşlarına kiralamasının bazı bölgelerde kiralık ev fiyatlarını daha da yükselttiğine dikkat çekti ve yürürlüğe giren yeni bir kanunun önemine değindi.
Bu kanuna göre, evlerin turizm amaçlı kiralanabilmesi için gerekli olan izin belgesinin alınması zorunlu hale getirildi. Bu belge olmadan yapılan kiralamalar için 100 bin lira idari para cezası uygulanacağını ve belgeyi almak için ev sahiplerine 15 gün süre tanındığını belirtti. Eğer bu süre zarfında belge alınmazsa cezanın 500 bin liraya çıkacağını ifade etti.
Kanuna göre, 15 günlük ek süre tanındıktan sonra hala belge alınmamışsa ceza ve diğer yaptırımlar uygulanmaya devam edecek.
Gündüz, yeni yasa hakkında şu bilgileri verdi: "Turizm amaçlı kiralama izni olan bir evi, başka bir kişi adına kiralayanlar her bir kira sözleşmesi için 100 bin lira idari para cezasına çarptırılacak.
Aynı şekilde, mesken olarak kiraladığı bir evi turizm amaçlı kiraya verenler veya izin belgesi olmayan evleri turizm amaçlı kiraya aracılık edenler de her sözleşme için 100 bin lira ceza ödeyecek. Ayrıca, izin belgesi olmadan turizm amaçlı kiralamaya devam edenler ya da 100 günden fazla süreli kira sözleşmesi yapmalarına rağmen, ilk sözleşme tarihinden itibaren 1 yıl içinde aynı evi 4 defadan fazla kiraya verenler için 1 milyon lira idari para cezası uygulanacak."