Enflasyonda görülen düşüş eğilimiyle birlikte Merkez Bankası, Aralık ayından itibaren faiz indirimlerine yöneldi. Son iki Para Politikası Kurulu toplantısında toplamda 5 puanlık bir indirim gerçekleştirildi ve politika faizi şu anda yüzde 45 seviyesine çekildi. Bu indirimin en dikkat çeken etkisi ise mevduat faizlerinde görüldü. Aralık ayında yüzde 52-53 seviyelerinde seyreden 32 gün vadeli mevduat faizleri, bugün yüzde 40-44 aralığına kadar düştü. Son iki ay içinde yaşanan 7-8 puanlık gerileme, yatırımcıların alternatif yatırım araçlarına yönelmesine neden oldu.
STOPAJ ARTIŞI GETİRİLERİ DÜŞÜRDÜ
Posta’dan Bilal Emin Turan’ın haberine göre, faiz oranlarındaki düşüşün yanı sıra 1 Şubat itibarıyla stopaj oranlarında da artış yapıldı. Daha önce yüzde 10 olan stopaj oranı, 6 aya kadar vadeli hesaplar için yüzde 15’e yükseltildi. Bu düzenleme, faiz gelirlerinden alınan vergiyi artırarak mevduat kazançlarını daha da düşürdü.
Örneğin, Aralık ayında 100 bin TL’lik bir birikimini yüzde 52 faiz oranıyla 32 günlük vadeli mevduatta değerlendiren bir yatırımcı, net 4.103 TL getiri elde ederken, bugün aynı tutarla yapılan yatırım 825 TL daha az kazandırarak net 3.278 TL’ye düştü.
MEVDUAT HALA AVANTAJLI MI?
Yatırımcılar için en kritik soru, mevduatın hala cazip olup olmadığı. Uzmanlar, faizlerin gerilemesine rağmen mevduatın avantajını kaybettiğini söylemek için erken olduğu görüşünde. Faiz oranlarında düşüş devam etse bile Merkez Bankası’nın sıkı para politikası uygulamalarını sürdüreceği ve “beklenen enflasyondan yüksek faiz sunmaya devam edileceği” belirtiliyor.
Bu da, TL’de “garantili ve risksiz yüksek getiri” sağlayan bir yatırım aracının şu an için mevcut olmadığı anlamına geliyor. 2025 yılı için belirlenen yüzde 24 enflasyon tahmini göz önüne alındığında, yılın genelinde en az yüzde 32-37 arasında bir faiz getirisi sağlanabileceği tahmin ediliyor.
FAİZ ORANLARI VE GETİRİLER
Bankalar, yeni müşterilere yönelik yüksek faiz oranları sunmaya devam ediyor. Şu anda bazı bankalar yüzde 47-48 oranında faiz fırsatı sunuyor.
Örneğin, 100 bin TL’sini yüzde 47 faizle 32 gün vadeli mevduatta değerlendiren bir yatırımcı, net 3.502 TL kazanç sağlayabiliyor.
Mevduat dışında, yatırım fonları günlük yüzde 0,10-0,12 oranında kazanç sunuyor. Ortalama yüzde 0,11 günlük kazançla 32 günlük getirinin 3.043 TL olduğu hesaplanırken, yüzde 0,12 günlük kazanç sağlayan fonlarda 32 günlük bileşik getiri 3.325 TL seviyesine ulaşıyor.
Bu durumda, yüzde 44-45 seviyelerindeki mevduat faizleri hala daha istikrarlı ve nispeten daha yüksek bir kazanç sağlayabilir. Ancak unutulmaması gereken bir nokta, stopaj kesintisinin her iki yatırım aracında da yüzde 15 olarak uygulanması.
Sonuç olarak, faiz oranlarındaki düşüşe rağmen mevduat, özellikle düşük risk isteyen yatırımcılar için hala bir seçenek olmaya devam ediyor. Ancak ilerleyen süreçte Merkez Bankası’nın atacağı yeni adımlar, piyasaların yönünü belirleyecek en önemli faktörlerden biri olacak.