Emeklilere yönelik bayram ikramiyesi uygulaması 2018 yılında başladı. İlk olarak 1.000 TL olarak belirlenen bu ödeme, 2021’de 1.100 TL’ye, 2023’te ise 2.000 TL’ye çıkarıldı.

Geçtiğimiz yıl bu rakam 3.000 TL’ye yükseltilirken, bu yıl mart ayında 4.000 TL olarak belirlendi. Ramazan Bayramı’nda olduğu gibi Kurban Bayramı’nda da emeklilere 4.000 TL ödeme yapılacak. 

Mayıs Ayında Başvuranlar Ne Olacak?

Habertürk yazarı Ahmet Kıvanç, emeklilerin bayram ikramiyesine dair en çok merak edilen konuları kaleme aldı.

İşte Kıvanç’ın açıklamaları:

"Kanuna göre bayram ikramiyesi, bayramın gerçekleştiği ayda emekli aylığı alanlara ödenir. Bu yıl ocak ve şubat aylarında emeklilik başvurusu yapanlar, Ramazan Bayramı öncesinde, yani 30 Mart’ta ikramiyelerini aldılar.

1 Mart ile 31 Mayıs tarihleri arasında dilekçe verenler ise ilk ikramiyelerini Kurban Bayramı’nda alacaklar.

Mayıs ayında başvurusunu yapmış ve henüz emekli maaşı bağlanmamış olanlara ise ikramiyeleri, maaş bağlandığında ilk aylıkla birlikte yatırılacak.

Mart, nisan, mayıs ve haziran aylarında ilk kez dul veya yetim aylığı bağlanan kişiler de Kurban Bayramı'nda ilk kez ikramiye alacaklar.

İkramiye Ne Zaman Yatırılacak?

Bayram ikramiyeleri genellikle bayramdan önceki hafta hesaplara aktarılıyor. Bu yıl Kurban Bayramı 6 Haziran’da başlıyor. İkramiyelerin ise 2-5 Haziran tarihleri arasında ödenmesi bekleniyor.

Dul ve Yetimlere İkramiye Oransal Olarak Veriliyor

Bayram ikramiyeleri her emekli için değil, her emekli dosyası için ödeniyor. Ölen bir kişiden dul ve yetim aylığı alanlar aynı dosya üzerinden ödeme alıyorlar. 4.000 TL’lik ikramiye, bu kişiler arasında hisseleri oranında paylaştırılıyor.

Sigortalı olarak çalışan ya da kendi çalışması nedeniyle emekli maaşı alan eşlere ve çocuklarına da ölüm aylığı bağlanabiliyor. Bu durumda dul eşe yüzde 50 oranında aylık bağlanıyor ve 2.000 TL ikramiye ödeniyor.

Çalışmayan, kendi sigortalılığından dolayı emekli maaşı olmayan ve çocukları yetim aylığı almayan dul eşler ise yüzde 75 oranında aylık alıyor. Bu durumda bayram ikramiyesi 3.000 TL oluyor.

Yetim aylığı tek başına alan kız çocuklarına yüzde 50 oranında ödeme yapılıyor ve bu da 2.000 TL ikramiyeye karşılık geliyor. Diğer kardeşleriyle paylaşanlara ise yüzde 25 oranında aylık bağlanıyor ve bu durumda 1.000 TL ikramiye ödeniyor.

Mesleki Nedenlerle Gelir Alanlar Ne Kadar Alacak?

İş kazası veya meslek hastalığı sonucu en az yüzde 10 oranında iş gücü kaybı yaşayanlara sürekli iş göremezlik geliri bağlanıyor. Bu kişiler için ikramiye tutarı da kayıp oranına göre hesaplanıyor.

Örneğin; yüzde 10 oranında kayıp yaşayanlara 400 TL, yüzde 40 olanlara ise 1.600 TL ikramiye ödeniyor.

Yurtdışı Çalışması Olanlar İçin Özel Hesaplama

Türkiye’de ve yurtdışında çalışması bulunanlara kısmi emekli aylığı bağlanıyor. Türkiye'deki prim ödeme gün sayısının, toplam prim süresine oranına göre hesaplanan bu aylıkla birlikte, bayram ikramiyesi de aynı oranda belirleniyor.

İkramiye Tek Dosya Üzerinden Verilir

SGK’dan birden fazla gelir veya maaş alan kişiler olabilir. Bu kişiler için en yüksek tutarlı dosya esas alınarak yalnızca bir dosyadan ikramiye ödemesi yapılır.

Örneğin hem kendi emekli maaşını, hem de dul maaşı alan bir kişiye, yüksek olan yani kendi emekliliğinden dolayı 4.000 TL ikramiye verilir.

Emekli maaşının yanında sürekli iş göremezlik geliri de alan kişiler ise yalnızca emekli oldukları dosyadan 4.000 TL ikramiye alacaklardır.