Hüseyin Ölmez, kredi kartı borçlarında faiz uygulamalarının başlangıç tarihleri hakkında bilgi vererek, "Kredi kartlarında asgari ödeme yapan, tüketici; asgari ödemeden kalan miktar için doğal olarak faiz ödemek zorunda kalmaktadır. Eğer asgari ödemenin de tamamı yapamazsa, ödeyemediği asgari ödeme miktarı için de temerrüt faizi uygulanmaktadır.

Burada sorun; asgari ödemeden sonra kalan dönem borcuna faizin başlangıç tarihidir. Bilindiği gibi kredi kartlarında hesap kesim tarihinden sonra en az 10 (on) gün sonra ödeme günü zorunluluğu vardır. Ekstrede belirtilen ödeme tarihi aynı zamanda, borcun yasal vadesidir.

Bankalar, dönem borcundan asgari ücret ödenmesi halinde, kalan borç için hesap kesim tarihinden itibaren akdi faiz işletmekte, eğer asgari borç ödenmedi veya eksik ödendi ise, kalan borcun tamamına temerrüt faizini, hesap kesim tarihinden başlatmaktadır. Bu uygulama; Yönetmeliğin yanlış ve Banka lehine yorumu ile Banka Kartları ve Kredi Kartları Hakkında Yönetmelik, Madde 20 ve BDDK nın bu yanlış yoruma ilişkin görüşüne göre yapılmakta olup; hukuka açıkça aykırıdır." şeklinde konuştu.

Yargıtay'dan Tüketiciyi Koruyan Kararlar

TÜKONFED Bankacılık Komisyonu Başkanı, Yargıtay kararlarına atıfta bulunarak, "Çünkü, pek çok Yargıtay ilamında temerrüt faizi borçlunun para borcunu zamanında ödememesi ve temerrüde düşmesi halinde kanun gereği kendiliğinden işlemeye başlayan faizden bahsetmektedir.

Kredi kartlarında, para borcunun zamanında ödenmesi, ekstrede belirtilen son ödeme tarihidir. Bu nedenle faiz ve temerrüt faizinin başlangıç tarihi, ekstrede belirtilen son ödeme tarihinde başlamalıdır. Bankalar hukuka ve hakkaniyete aykırı uygulamaları ile 10 gün fazla faiz tahakkuk ettirmekte, bu miktarı da borç ana parasına eklemektedir. Bu durum 'kart uygulamasından doğan borçlarda bileşik faiz uygulanmaz' hükmüne aykırıdır." dedi.

Faiz Hesaplamaları ve Kanuni Düzenlemeler

Ölmez, borç miktarı arttıkça ödenen faiz miktarının da artacağına dikkat çekerek, "Ekstre toplam borcunun sadece 1.000 lirasını ödeyemeyen bir tüketici; faiz başlangıç tarihinin, hesap kesim tarihi alınması nedeniyle 10 günlük akdi faiz oranı üzerinden (Aylık % 3,57) 11,90 lira fazla ödeme yapmak zorunda kalacaktır. Bu faizde hesaplanması gereken faizle birlikte ana paraya eklenip tekrar faiz işletileceği (bileşik faiz) düşünülürse, tüketicinin haksız ve hukuksuz ödemesi daha da çoğalacaktır.



Bu nedenlerle, kredi kartlarında asgari ödemeden kalan miktara ödenecek faiz hesaplamasına; Borçlar Kanunu ve Yargıtay ilamları gereği, faizin başlangıç tarihinin, ödeme zamanında başlatılması gerekmektedir." ifadelerini kullandı. Sorunun çözümü için, kredi ve banka kartlarıyla ilgili yasal düzenlemelere, 'faiz başlama tarihi, ekstredeki son ödeme tarihtir' şeklinde bir madde eklenmesi gerektiğini belirtti. Tüketicilere ise ekstrelerini dikkatle kontrol etmeleri ve hesaplamalarını yapmaları tavsiyesinde bulundu.