Ekonomi yönetimi, kredi kartı kullanımına yönelik olası düzenlemelerin sinyallerini vermekte.
Bu olası düzenlemeler ne zaman hayata geçirilebilir, bu adımların beraberinde getirebileceği riskler nelerdir ve bu durum vatandaşları nasıl etkileyebilir? Ekonomist Kerim Rota, bu olası senaryoları değerlendiriyor.
Ekonomim.com'da yer alan habere göre, bankacılık sektörü uzmanı ve ekonomist Kerim Rota, kredi kartlarına yönelik olası düzenlemelerle ilgili beklentilerini açıkladı.
Tekstil Ürünlerinde Taksit Kaldırılabilir
Kerim Rota, Merkez Bankası ve Türkiye Bankalar Birliği (TBB) tarafından kredi kartı harcamalarına yönelik bazı kısıtlamalara ilişkin sinyaller alındığını belirterek, "Tahminimce 31 Mart Yerel Seçimleri'nden sonra nisan ayında bazı önlemler devreye alınacak.
Kredi kartı harcamalarına çeşitli düzenlemeler yapılabilir. Özellikle faizsiz taksitlendirme seçeneklerine kısatlamalar gelebilir.
Örneğin, bir tişörte 500 lira vermek yerine beş taksit ile 100'er lira şeklinde ödemek cazip duruyor. Bu da tüketimi kışkırtabiliyor.
Bu yüzden tekstil ürünlerinde faizsiz teklif edilen 6 taksit vb seçenekler kısıtlanabilir" diye konuştu.
Rota, kredi kartı düzenlemelerine yönelik en etkili stratejinin şu şekilde olduğunu belirtti: açıkladı: "Asgari ödeme tutarının yukarı çekilmesi kredi kart düzenlemesinin en etkili yöntemlerinden biri olacaktır.
Çünkü düşük limitli kartlara sahip birçok kişi harcamalarını aydan aya takla attırarak ödüyor ve çok ciddi bir faiz yüküyle karşı karşıya kalıyor"
"Kredi kartlarına limit azaltılması şeklinde bir düzenleme gelir mi?" sorusuna ise "Bankaların kredi kartına bol keseden limit vermesi engellenebilir ama limit azaltma düzenlemesi çok sert olacaktır" şeklinde yanıt verdi.
Bankacılık sektörü uzmanı Kerim Rota, limit azaltma düzenlemesinin yoksulluğa da büyük bir darbe vuracağını söyleyerek, "Türkiye'de kredi kartı limiti kullanımı çok düşük seviyede bulunuyor.
Gelir durumu iyi olan kişiler zaten limitlerini kullanmıyorlar, o kesimin limitleri azalsa da iç talebi etkisi olmayacaktır.
Dolayısıyla limit azaltmanın doğru bir yöntem olmadığını düşünüyorum. Özellikle kredi kartı limitini full kullananlar daha yoksul bir kesim. Böyle bir karar yoksulluğa büyük bir darbe vurur" dedi.
Kredi Kartlarına Nasıl Bir Düzenleme Gelecek?
Rota, kredi kartı düzenlemesinde gelir ve servet dağılımının göz önüne alınmadan atılacak her adımın hatalı olacağını vurgulayarak şunları belirtti: "Belirli bir limite kadar olanların üzerine fazla yüklenmeden belli bir tutar üzerindekilerin minimum ödeme tutarını yukarı çekmek dengeyi bulmak açısından en doğrusu.
Enflasyona iç talebin etkisi olduğu kesin ama bu iç talebi market harcamalarını yapan kişiler mi yaratıyor yoksa açıklanan enflasyon hedeflerine çok güvenmeyen bundan dolayı da yüksek harcamalar yapan daha varlıklı kesim mi? Bu çok tartışmalı ve sorgulanması gereken bir konu" diye konuştu.
Sınırlamaların enflasyona etkisinin düşük bir düzeyde olacağı ifade eden Kerim Rota, "Kredi kartına yönelik düzenlemelerin bu kadar ön plana çıkarılmasının gerekli olmadığını düşünüyorum.
Enflasyona paralel bir faiz politikasının çok daha etkin olacağını düşünüyorum" dedi.