Anayasa Mahkemesi'nin bu düzenlemeyi tekrar gözden geçirmesi için verdiği süre 9 ay olarak belirlendi ve düzenlemenin temel gerekçesi "aile bütünlüğünü koruma" olarak ifade edildi.
Anayasa Mahkemesi, 22 Şubat 2023 tarihinde evlilikle kadının eşinin soyadını almasını ancak evlendirme memuruna ya da nüfus idaresine başvuru yapması halinde önceki soyadını kullanabilme hakkını veren TMK'nın 187. maddesini 'eşitlik ilkesini ihlal' nedeniyle iptal etmişti. Hükümete yeni bir düzenleme yapılması için dokuz aylık bir süre tanınmıştı.
“Kadının soyadı” maddesi Anayasa Mahkemesi'nin iptal ettiği şekliyle 9. Yargı Paketi'nde yer almaktadır. Yeniden düzenlenen TMK 187. Maddenin içeriği şu şekildedir: “Kadın, evlenmekle kocasının soyadını alır.
Ancak, kadın evlendirme memuruna veya sonrasında nüfus idaresine yazılı bir başvuru yaparak kocasının soyadı önünde kendi önceki soyadını kullanabilir. Eğer kadının soyadı, kendi soyadı ile eski kocasının soyadından oluşuyorsa, kadın bu soyadlarından yalnızca birini yeni evlendiği kocasının soyadının önünde kullanabilir.”
Düzenlemenin temelinde, Türk toplumunun temel taşı olarak kabul edilen aile yapısının korunması yatmaktadır. Açıklamada, "Anayasa'nın 41. maddesi gereğince, ailenin Türk toplumu için temel taş olduğu kabul edilmekte ve anne ile babanın farklı soyadları kullanmalarının çocuklar üzerinde olumsuz etkiler yaratabileceği, hangi soyadının kullanılacağı konusunda tartışmaların yaşanabileceği belirtilmiştir.
Bu nedenlerle Anayasa Mahkemesi tarafından iptal edilen düzenleme, evlenen kadının eşinin soyadını alması, isteği halinde kocasının soyadının önünde önceki soyadını da kullanabileceği şeklinde yeniden düzenlenmiştir." ifadeleri kullanılmıştır.
Türkiye Kadın Dernekleri Federasyonu Başkanı Canan Güllü ise, paketin Anayasa Mahkemesi kararını yok saydığını belirterek, iktidar ve muhalefet partilerinin milletvekillerini düzenlemeye karşı çıkmaya ve Anayasa Mahkemesi kararını uygulamaya davet etti.