2022'de başlatılan ve 2023'te bir yıl daha uzatılan yüzde 25'lik tavan zam sınırlamasının süresinin dolması gündemde. Son dönemde Merkez Bankası'nın raporları ve Mehmet Şimşek'in açıklamaları, bu sınırlamanın devam etmeyeceği yönünde beklentiler oluşturdu.

ZAM ORANLARI NASIL BELİRLENECEK?

Gayrimenkul Uzmanı Ufuk Tetik, konut kiralarıyla ilgili yeni döneme dair merak edilen soruları yanıtladı. Tetik, mevcut tavan zam düzenlemesinin sona ermesi durumunda, 2 Temmuz öncesinde başlayan ya da yenilenen sözleşmeler için yüzde 25'lik zam sınırının devam edeceğini ifade etti. 2 Temmuz sonrasında başlayan veya yenilenen sözleşmelerde ise zam oranının TÜFE'ye göre belirleneceğini belirtti.

"Düzenlemenin kalkması durumunda ev sahiplerine daha fazla zam yapma hakkı doğacak mı?" sorusuna ise Tetik, "Yeni zam oranlarında yüzde 25'lik kira sınırlaması yine bir referans noktası olarak kullanılacak. Bu düzenlemenin kaldırılması, esas olarak 2 Temmuz'dan sonra başlayacak kira sözleşmelerini etkileyecek. Temmuzdan önce başlayanlarda yüzde 25 kira sınırlaması devam eder" yanıtını verdi.

HUKUKİ SÜREÇLER NASIL ETKİLENECEK?

Kira fiyatları üzerinde anlaşmazlık yaşayan binlerce kiracı ve ev sahibi, geçmişte hukuki yollara başvurmuştu. Ufuk Tetik, tavan zam sınırının kaldırılmasının hukuki süreçleri nasıl etkileyeceği hakkında, "2023 Eylül itibarıyla kira anlaşmazlıkları o kadar arttı ki, Sulh ve Ceza Mahkemelerinin büyük bir bölümü bu davalara ayrıldı. Eylül 2023'ten sonra getirilen arabuluculuk sistemi, birçok davayı çözmüş olup bu sistemde yüzde 25'lik zam sınırı uygulanmadı. Ortak bir uzlaşı noktası bulundu. Bu nedenle, devam eden davalarda süreç benzer şekilde işleyecektir" dedi.

YENİ KİRALAMALAR İÇİN UYARILAR

Gayrimenkul Uzmanı Ufuk Tetik, yeni kiralama yapacaklar için ciddi zam oranları beklendiğini belirtti. Mayıs ayında enflasyonun yüzde 70-75 seviyelerine ulaşmasının beklendiği bir ortamda, ilk kez konut kiralayacakların yüksek kira fiyatlarıyla karşılaşacaklarını ifade etti.

EN YÜKSEK ZAM ORANI NE ZAMAN BEKLENİYOR?

Yüzde 25'lik sınırın kalkması ile en yüksek kira zam oranının Ağustos ayında gerçekleşeceğini belirten Tetik, "Mayıs ayında zirve yapması beklenen enflasyonun yaz aylarında düşmesiyle birlikte kira artış oranlarının yüzde 60-65 civarında olacağını öngörüyorum" şeklinde konuştu.

"EV SAHİBİ, KİRACIYI ON YILA KADAR TAHLİYE EDEMEZ"

2 Temmuz 2024 itibarıyla kira zamlarında uygulanan yüzde 25 sınırının kaldırılması ile tahliye süreçlerinin nasıl etkileneceği de sorulan sorular arasında.

Ufuk Tetik, ev sahiplerinin gerekçe göstermeden kiracıları tahliye edemeyeceğini belirterek, "Kira sözleşmeleri çoğunlukla bir yıllıktır. Bir yılın sonunda, eğer süreli bir sözleşme varsa ve yeni zam oranı ile devam ederse, sözleşme süresiz hale gelir ve kanunda belirtilen özel durumlar dışında, ev sahibi kiracıyı 10 yıla kadar tahliye edemez.

Tahliye gerekçesi genellikle düşük kira bedeli olur. Devlet, beş yıl sonra kira tespit davası açmanıza izin verir ve bölgesel emsal kira bedellerini baz alarak kiranızı güncelleyebilirsiniz, ancak bu durumda da tahliye söz konusu değildir. Bu nedenle, ev sahipleri genellikle kira sözleşmesi yaparken aynı zamanda bir tahliye taahhütnamesi imzalatırlar.

Bu taahhütname ile kiracı, belirli bir süre sonunda evi boşaltmayı kabul eder. Eğer böyle bir taahhütname yoksa, ev sahibi kiracıyı gerekçe göstermeden 10 yıldan önce tahliye edemez" diye açıkladı.