İnsanlar enflasyonun etkisiyle 200 TL'lik banknotun değer kaybını tartışmaya devam ederken, nakit kullanımının geleceği de gündemdeki yerini koruyor.

Dünyada, özellikle İsviçre gibi ülkelerde nakit para kullanımı neredeyse sıfıra inerken, Türkiye'de hala yoğun şekilde kullanılmaya devam ediyor.

200 TL'nin alım gücünün düşmesiyle birlikte "Türkiye yeni banknotlar mı çıkaracak, yoksa dijital paraya mı geçecek?" sorusu akıllarda yer ediniyor.

İslam Memiş’ten Çarpıcı Açıklamalar

Finans uzmanı İslam Memiş, son günlerde gündem olan bu konuyla ilgili şu değerlendirmede bulundu:

“200 TL'lik banknot yerine maksimum 100 TL'lik banknot basılabilir. Türkiye'de dijital bankacılık lisansları verildi ve geleneksel bankacılık modeli değişmeye başladı."

Yeni Banknotlar Çıkacak mı?

En yüksek değere sahip 200 TL’lik banknot, enflasyon karşısında alım gücünü kaybederken, 2024’ün sonlarına doğru 500 ve 1000 TL’lik banknotların piyasaya sürüleceği iddia edilmişti.

Ancak Merkez Bankası bu iddiaları yalanladı. İslam Memiş ise yeni banknotların basılmamasının nedenlerini açıklarken 2030 yılına işaret etti.

Kağıt Paraların Geleceği Ne Olacak?

Dijitalleşme süreci finans dünyasında köklü değişimlere yol açarken, kağıt paraların geleceği de merak konusu oldu.

Banka şubelerinin kapanması, dolandırıcılık olaylarının artması ve finans sisteminin büyük ölçüde dijitale taşınması, özellikle yaşlı bireyler için adaptasyon sorunlarını beraberinde getiriyor.

2009 yılında tedavüle giren 200 TL'nin toplam banknot içindeki payının %16’dan %80,4’e ulaştığı bilgisine ulaşıldı.

Dijital Para Çağına Geçiş

Dünyada birçok merkez bankası dijital para projelerine ağırlık verirken, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) da bu alanda çalışmalar yürütüyor.

Şimdiye kadar üç aşamalı dijital para testlerinin başarıyla tamamlandığı belirtilirken, yakın zamanda dijital para sistemine resmi geçişin başlayabileceği ifade ediliyor.