Türkiye Cumhuriyeti ve Avrupa Birliği tarafından finanse edilen, SGK Sigorta Primleri Genel Müdürlüğü tarafından yürütülen Kayıtlı Kadın İstihdamının Desteklenmesi Projesi-2, dört ilde yeniden başlatıldı. Projenin amacı, girişimci kadınları haksız rekabete karşı korumak, rekabet gücünü artırmak ve Türkiye’de kayıtlı kadın istihdamını daha iyi bir seviyeye taşımak. İstanbul, Ankara, Samsun ve Aydın’da toplam 2 bin 100 kadın işveren ve onların istihdam edeceği 2 bin 100 kadın işçi projeden faydalanabilecek.
Bu projeden faydalanmak isteyen kadın işverenler, ön başvurularını e-devlet üzerinden yapabilecekler. Proje çerçevesinde, Ankara’da 500, İstanbul’da 800, Aydın’da 400 ve Samsun’da 400 kadın işverene, işletmelerinde istihdam edecekleri ilave kadın sigortalılar için asgari ücretin net tutarına kadar hibe desteği sağlanacak.
Mali desteğin ilk ayı Eylül 2024 olarak belirlenmiş olup, ilk ödeme Kasım 2024’te yapılması planlanıyor. Proje başvurusu, iki aşamalı olarak gerçekleştirilecek. Ön kayıt aşamasında, adaylar e-devlet üzerinden başvurularını çevrimiçi olarak yapabilecekler. Kesin kayıt aşamasında ise, ön kaydını yapan ve proje kriterlerine uyan adaylar, belirlenen randevu tarihinde proje ofisine gelerek kayıtlarını tamamlayacaklar.
PROJE ŞARTLARI
Proje ile Türkiye işgücü piyasasında 4 bin 200 kadının olumlu etkilenmesi hedefleniyor. İstanbul’da 800 (400 Anadolu-400 Avrupa), Ankara’da 500, Aydın ve Samsun’da ise 400 kişilik kota bulunuyor. Projeden yararlanmak için işverenin ve ilave olarak istihdam edilen kadın işçinin belirli şartları taşıması gerekiyor.
İşverenin kadın olması, ortaklı işletmelerde ise en az iki ortağın kadın olması gerekmekte. İşyerinin İstanbul, Ankara, Samsun veya Aydın illerinde tescilli olması ve 5 Mart 2012’den sonra kurulmuş olması şart. Başvuru sırasında işyerinde çalışan toplam işçi sayısı 9’u geçmemeli (işçi çalıştırmayanlar dahil). İşyerinde önceki yılın 12 aylık ortalama işçi sayısına ilave olarak bir kadın işçi istihdam edilmesi gerekiyor.
Ayrıca, istihdam edilen kadın işçinin 19 Ağustos’tan sonra işe başlamış olması, işverenin Esnaf ve Sanatkârlar Odasına, Ticaret Odasına veya Sanayi Odasına kayıtlı olması ve SGK’ya toplam prim borcunun brüt asgari ücretten az olması şartları aranıyor. Birden fazla işyeri olan işverenler sadece bir işyeri için başvuru yapabilirler. İstihdam edilen kadın işçinin 65 yaşından büyük olmaması, kendi sigortalılığı nedeniyle aylık (yaşlılık veya malullük aylığı) almaması, işe giriş tarihi itibarıyla en az bir ay işsiz olması ve işverenin birinci derece akrabası olmaması da gerekmekte.
SGK Samsun İl Müdürü Ünal Kaya, 19 Ağustos itibarıyla ön başvuruların alınmaya başlandığını belirterek, kadınları projeye katılmaya davet etti. Projenin birinci aşamasında faydalanan ve eski işçisini istihdam etmeye devam eden işverenler, ortalama işçi sayısı şartını ilk dahil oldukları döneme göre sağlayacaklar.
Ancak, birinci aşamada projeden yararlanan ve bu dönemde yeni bir işçi ile başvuru yapacak olan işverenler için proje şartları geçerli olacak. Eski faydalanıcılara tanınan haklar tek seferlik olup, işçi değişikliği durumunda tüm şartlar yeniden değerlendirilecek.