Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) düzenlemesinden yararlanamayan milyonlarca çalışan için umut kaynağı olan kademeli emeklilik, son dönemde kamuoyunda sıkça tartışılmaya başlandı.

Özellikle 2000-2008 yılları arasında Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) girişi olan SSK ve Bağ-Kur'lu çalışanlar, kademeli emeklilik düzenlemesiyle erken emeklilik hayallerini gerçekleştirme umudunu taşıyordu.

Bu düzenlemenin Meclis’e geleceğine dair iddialar dolaşırken, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan’ın yaptığı açıklama bu konuya dair önemli bir netlik kazandırdı.

Bakan Vedat Işıkhan’dan Net Açıklama

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, AK Parti MYK toplantısı sonrası yaptığı açıklamada, staj sigortası ve kademeli emeklilik konularında herhangi bir çalışma yapılmadığını belirtti.

“Staj sigortası ve kademeli emeklilikle ilgili bir çalışmamız yok,” diyerek konuyla ilgili spekülasyonlara son noktayı koyan Bakan Işıkhan, şu an için böyle bir düzenlemenin gündemlerinde olmadığını vurguladı. Bu açıklama, kademeli emeklilik konusunda beklentiye giren milyonlarca çalışanın umutlarını yeniden sorgulamasına neden oldu.

Kademeli Emeklilik Nedir?

Kademeli emeklilik sistemi, emeklilik yaşı ve prim gün sayısının aşamalı olarak tamamlanmasını esas alan bir düzenlemedir. Bu sistemle, belirli şartları sağlayan kişilere emeklilik haklarının aşamalı olarak tanınması hedeflenir.

9 Eylül 1999 öncesi SGK girişi olan, ancak EYT düzenlemesinden faydalanamayan çalışanlar, staj dönemlerinin de emeklilik hesaplamalarına dahil edilmesini talep etmişti. Ancak bu talebin yanıtsız kalması, kademeli emeklilik düzenlemesi konusundaki belirsizliği artırdı.

Kademeli Emeklilik Çıkacak mı?

Şu anda, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın kademeli emeklilikle ilgili bir çalışma yürütmediği açıkça belirtiliyor. Ancak gelecekte konuyla ilgili yeni adımların atılıp atılmayacağı büyük bir merak konusu. Milyonlarca vatandaş, bu konuda atılacak adımları dikkatle takip etmeye devam edecek.