İlk Teklif Hayal Kırıklığı Yarattı
Hükümetin ilk teklifinde, 2025 yılı için yılın ilk 6 ayında yüzde 16, ikinci 6 ayında ise yüzde 8 oranında zam önerilmişti.
2026 yılı içinse sırasıyla yüzde 7 ve yüzde 5’lik artış teklif edildi.
Ancak Türk-İş ve Hak-İş cephesinden gelen açıklamalarda, teklifin yetersiz olduğu ve özellikle taban ücret konusunda herhangi bir adım atılmamasının tepki çektiği ifade edildi.
Sendikalardan Taban Ücret Talebi: 1800 Lira Vurgusu
HAK-İŞ Genel Başkan Yardımcısı Halil Çukutli, ilk teklif sonrası yaptığı değerlendirmede, 1800 TL taban ücret taleplerinin karşılanmadığını belirterek, bunun kendileri için "kırmızı çizgi" olduğunu söyledi.
Aynı şekilde Türk-İş de taleplerin karşılanmadığını vurgulayarak yeni teklifin belirleyici olacağını açıkladı.
Bakan Işıkhan İkinci Teklif İçin Tarih Verdi
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, toplu sözleşme sürecinde ikinci teklifin bu hafta sunulacağını bildirdi.
Görüşmelerin beşinci turu geride kalırken, işçi tarafı ikinci teklifin hem taban ücret hem de refah payı konusunda iyileştirme içermesini bekliyor.
81 İlde Eylem ve Ziyaret Planı Devrede
HAK-İŞ Genel Başkanı Mahmut Arslan, konfederasyonun başkanlar kurulunun toplanacağını ve kamu çerçeve protokolünün ayrıntılı biçimde değerlendirileceğini belirtti.
Ayrıca, 81 ilde işyeri ziyaretleri ve parti temsilciliklerine taleplerin sunulacağı bir sürecin başlayacağını ifade etti.
Bu temasların ardından sendikalar, ikinci aşama yol haritasını kamuoyuyla paylaşacak.