İsteğe Bağlı Sigorta Nedir?
SGK tarafından sunulan “isteğe bağlı sigorta” sistemi, herhangi bir iş yerinde çalışmayan, eksik günle çalışan ya da yarı zamanlı istihdam edilen bireylere kendi primlerini yatırarak emeklilik hakkı kazanma imkânı tanıyor. SGK verilerine göre, halihazırda bu sistemden yararlanan kişi sayısı 126 bini geçmiş durumda.
Kimler Bu Haktan Yararlanabilir?
İsteğe bağlı sigortalılık sistemine başvurabilmek için bazı kriterleri karşılamak gerekiyor:
Sosyal güvenlik kapsamında herhangi bir işte çalışmayanlar,
Aylık 30 günden az sigortalı çalışanlar,
Yarı zamanlı işlerde çalışanlar,
Doğum nedeniyle iş hayatına ara verip eksik primi bulunan kadınlar,
Sigortalılığı sona ermiş ancak prim günlerini tamamlamak isteyen kişiler.
Kaç Gün Prim Ödenmeli?
Bu sistemde emeklilik, Bağ-Kur kapsamında değerlendiriliyor. Emekli olabilmek için toplamda 9.000 gün yani yaklaşık 25 yıl prim ödemesi şart. Prim ödemelerinin aksatılmaması gerekiyor. Eksik primler, emekliliği geciktirebiliyor ya da sistemin tamamen iptaline neden olabiliyor.
Prim Tutarları Ne Kadar?
İsteğe bağlı sigortada ödenecek prim tutarı, bireyin tercihine göre belirleniyor. 2025 yılı asgari ücretine göre;
En düşük prim: 8.321 TL
En yüksek prim: 62.413 TL
Düşükten prim ödeyenler, ileride daha düşük maaşla emekli olurken; yüksek prim ödeyenler daha yüksek emekli maaşı almaya hak kazanıyor.
Sağlık Hizmetlerinden de Yararlanılıyor
İsteğe bağlı sigorta sadece emeklilik için değil, sağlık hizmetlerinden faydalanmak isteyenler için de önemli. Bu sisteme dahil olan bireyler, devletin sunduğu genel sağlık sigortası kapsamındaki haklardan da yararlanabiliyor.
Başvuru Süreci Nasıl İşliyor?
İsteğe bağlı sigortalı olmak isteyen vatandaşların SGK’nın hazırladığı “İsteğe Bağlı Sigorta Giriş Bildirgesi” formunu doldurarak, bağlı bulundukları SGK il ya da merkez müdürlüklerine şahsen başvurmaları gerekiyor. Daha önce bu sistemden çıkan ya da ara verenler ise yeniden başvuru dilekçesi ile süreci başlatabiliyor.