Teknolojinin gelişmesi ile beraber bankaların mobil uygulama araçları popüler hale geldi. Bankada hesabı bulunan müşterinin varlığını rahatlıkla takip edebileceği bir imkan sunuldu.

Bankaların sunduğu bu esneklik zaman zaman suistimallere de açık hale geliyor. Elektrik, su, doğalgaz veya telefon faturasını otomatik fatura ödeme talimatına bağlayarak her ay banka tarafından aynı günde çekilmesini sağlayan sistem faydadan çok zarar mı veriyor?

Otomatik Kesinti Yapılmış Peki Şimdi Ne Olacak?
Tüketicilerden son zamanlarda gelen şikayetler aslında bu uygulamanın dezavantajı da olduğunu da ortaya koyuyor.

Düzenli fatura ödeme talimatı veren tüketici hesap dökümü hareketlerine baktığında “komisyon ücreti” adı altında bir kesinti olduğunu fark etti.

Bankalar tüketiciye komisyonsuz otomatik ödeme imkanı olduğunu söyleyerek işlem başlatsa da aslında farkında olmadan kesintiyi yapabiliyor.

Bankaların bu durumda savunması ise şöyle “komisyonsuz ödeme teklifi promosyon kapsamında sadece birkaç aylık bir hizmet içindi” Peki otomatik fatura ödeme talimatı nedeniyle 500 TL'ye yakın kesinti yapıldığını fark eden mağdurlar ne yapmalı?

Mağdurlar Ne Yapmalı?
Tüketici Konfederasyonu Başkanı Aydın Ağaoğlu konuyla ilgili ücretlerin talep edilmesi gerektiğini söyleyerek “şikayet edin” çağrısında bulundu.

Mağduriyetin giderilebilmesi için tüketicinin CİMER üzerinden Merkez Bankası'na şikayet oluşturması gerekiyor. İsteyenler ALO 175 hattını kullanarak şikayetini operatörler aracılığı ile iletebiliyor.

Banka hesabı açan müşterinin kolaylığı için sunulan otomatik fatura ödeme talimatı ek masrafa sebep oluyor.

Bu durumda banka ile müşteri arasında yapılan sözleşme metninin incelenmesi gerekiyor. Sözleşmede eğer “otomatik ödeme talimatı için sonradan masraf alınacağı” yazmıyorsa bankanın masraf kesintisi yapması mümkün değil. Böyle bir durum fark edilirse tüketiciler hesap dökümünü alıp e-devlet üzerinden tüketici hakem heyetine başvurulmalıdır.