Tarım arazileri üzerinde izinsiz yapılaşmayla ilgili uzun süredir kamuoyunun gündeminde yer alan hobi bahçeleri konusunda yeni yasal düzenleme yürürlüğe girdi. Resmî Gazete'de yayımlanan düzenleme ile tarım alanlarının korunmasına yönelik yeni tedbirler devreye alınırken, mevcut yapılarla ilgili ortaya atılan toplu yıkım iddialarının ise gerçeği yansıtmadığı görüldü.

Yeni düzenlemenin odağında tarım arazilerindeki kaçak yapılaşmanın önüne geçilmesi ve yeni yapıların oluşumunun engellenmesi yer alıyor.

Toplu Yıkım İddialarına Son Nokta

Kamuoyunda günlerdir tartışılan ve birçok hobi bahçesi sahibini endişelendiren "tüm hobi bahçeleri yıkılacak" iddiasının yasada karşılık bulmadığı ortaya çıktı.

Yürürlüğe giren düzenlemede mevcut hobi bahçelerinin toplu şekilde yıkılmasına ilişkin yeni bir hüküm yer almazken, tarım arazilerinin korunmasına yönelik farklı yaptırımlar getirildi.

Kaçak Yapılara Abonelik Verilmeyecek

Yeni düzenlemeyle birlikte tarım arazileri üzerine izinsiz olarak inşa edilen yapılara elektrik, su ve doğal gaz aboneliği verilmesi yasaklandı.

Böylece tarım alanlarında kaçak yapıların kullanımının önüne geçilmesi ve yeni yapılaşmaların caydırılması hedefleniyor.

Kuralları İhlal Edenlere 100 Bin Lira Ceza

Yasa kapsamında abonelik yasağına rağmen kaçak yapılara elektrik, su veya doğal gaz bağlayan kişi ve kurumlar için de yaptırımlar öngörüldü.

Düzenlemeye göre, mevzuata aykırı şekilde sağlanan her bir abonelik için 100 bin lira idari para cezası uygulanacak.

Tiny House ve Konteynerler de Kapsamda

Son yıllarda yaygınlaşan tiny house, prefabrik ev ve konteyner gibi alternatif yaşam alanları da düzenleme kapsamına alındı.

Tarım arazilerine yerleştirilen bu yapıların da gerekli izinlere sahip olmaması halinde abonelik yasakları ve idari yaptırımlarla karşı karşıya kalacağı belirtildi.

Kullanım Şartları Zorlaşacak

Yeni yasada mevcut yapıların yıkımına ilişkin yeni bir hüküm bulunmasa da, elektrik, su ve doğal gaz aboneliklerine getirilen kısıtlamalar nedeniyle bu alanların kullanım koşullarının önemli ölçüde zorlaşacağı değerlendiriliyor.

Hobi Bahçeleri Cumhurbaşkanlığı Gündemine de Gelmişti

Hobi bahçeleri konusu geçtiğimiz aylarda AK Parti Merkez Karar ve Yönetim Kurulu (MKYK) toplantısında da ele alınmıştı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, konunun vatandaşların mağduriyet yaşamayacağı şekilde çözüme kavuşturulması yönünde talimat verdiği belirtilmişti.

Yorumlar