Kalkolitik çağa dayanan bu tarihi yapı, M.S. 2-3. yüzyıllarda Theban isimli küçük bir kent olarak bilinirken, Roma İmparatorluğu döneminde gözetleme kulesi olarak kullanılmış. Kale, Bizans İmparatoru Iustinianos tarafından 6. yüzyılda yeniden şekillendirilerek bugünkü görkemli halini almıştır.

Gaziantep Kalesi, zaman içinde Memluklar, Dulkadiroğluları ve Osmanlılar tarafından da çeşitli onarımlar görmüş, özellikle 1481 yılında Mısır Sultanı Kayıtbay ve 1557 yılında Kanuni Sultan Süleyman tarafından yapılan büyük tadilatlarla günümüze ulaşan formunu kazanmıştır.

Kale, içinde barındırdığı su kaynağı, çeşitli odalar ve dehlizlerle kompleks bir yapı sunmakta.

Ayrıca, Gaziantep Arkeoloji Müzesi tarafından yürütülen kazılarda Osmanlı dönemine ait bir hamam ve bir cami gibi önemli yapılar da gün yüzüne çıkarılmıştır.

Gaziantep Kalesi, şehir merkezindeki tarihi dokusu ve stratejik konumuyla ziyaretçilerini ağırlamaya devam ediyor. Her yönüyle geçmişten günümüze uzanan bir tarih sergiliyor.

Gaziantep Kalesi Kaç Yıllık?
Gaziantep'in kalbinde, Alleben Deresi'nin güneyinde yükselen ve şehrin simgelerinden biri olan Gaziantep Kalesi  6000 yıllık bir geçmişe sahiptir.