Bazı bankalar yüzde 52 faiz oranına ulaştı
Özellikle özel bankaların yeni müşteri çekmek amacıyla uyguladığı 'hoş geldin faizi' kampanyalarıyla oranlar yüzde 52'ye kadar yükseldi.
Bankalar arası rekabetin artmasıyla kısa vadeli mevduat ürünlerinde oldukça cazip teklifler sunulmaya başlandı.
Peki yükseliş devam eder mi?
Konuya ilişkin değerlendirmelerde bulunan uzmanlar, faiz artışındaki temel etkenin Merkez Bankası'nın sıkı para politikası ve döviz kurlarındaki oynaklık olduğunu belirtiyor.
Dövize artan talep ve tahvil piyasasındaki çıkışlar nedeniyle bankaların likidite ihtiyacı arttı. Bu durum geçici de olsa faiz oranlarını yukarı çekti.
Kısa vadeli faiz artışı geçici olabilir
Bankalar, özellikle likidite açığını kapatmak için kısa vadeli yüksek faiz oranlarına yöneldi.
Ancak dövize yönelimin azalması ve tahvil satışlarının durması halinde mevduat faizlerinde yükselişin durabileceği ifade ediliyor. Merkez Bankası'nın parasal sıkılaştırma adımlarının sürdürülebilirliği bu süreçte belirleyici olacak.
100 bin TL'nin getirisi ne kadar?
Yüksek faiz oranları yatırımcılara önemli kazanç imkanı sağlıyor. Şu anki oranlarla 100 bin TL'nin 32 günlük vadede net getirisi yaklaşık 3.948 TL. Vade sonunda ana parayla birlikte yatırımcıya toplamda 103.948 TL geçiyor.
Mevduat, en karlı yatırım araçlarından biri haline geldi
Enflasyondaki yavaşlama ve diğer yatırım araçlarındaki dalgalanmalar, mevduat faizlerini yeniden ön plana çıkardı.
TÜİK verilerine göre mart sonu itibarıyla mevduat faizleri, külçe altının ardından en yüksek reel getiri sağlayan ikinci yatırım aracı konumunda bulunuyor. Uzmanlara göre, ons altında satış baskısının devam etmesi halinde mevduat en çok kazandıran yatırım aracı olabilir.