Evlerde yangın riskini azaltmak için, araçlarda olduğu gibi her evde yangın tüpünün bulundurulması ve elektrik tesisatının düzenli olarak kontrol edilmesi gerektiği önemle belirtiliyor.

Elektrik ve Yangın Riskleri

Unutulan yemekler, sobadan sıçrayan kıvılcımlar ve elektrik aksamından kaynaklanan arızalar büyük yangınlara yol açabiliyor. Bu tür durumlar, bir binayı kül edebilir ve can kayıplarına neden olabilir. İstanbul Bilgi Üniversitesi Mülkiyet Koruma ve Güvenlik Bölümü Başkanı Umut Elbir, yangın anında yapılması gerekenleri, tahliye planlarını, yangın tüpünün kullanımını ve zehirli dumanlara karşı alınacak önlemleri açıklıyor.

Elektrik Yangınları Nasıl Önlenir?

Yangın eğitmeni de olan Elbir, elektrik kaynaklı yangınların çoğunlukla eski tesisatların yetersizliğinden kaynaklandığını belirtiyor. Günümüzdeki teknolojik cihazlar eski tesisatlarla uyumsuz olabiliyor.

Ayrıca, mutfaklarda aynı prizde birden fazla elektrikli cihaz kullanmanın tehlikeli olduğunu söyleyen Elbir, bunun kabloların ısınmasına ve yangına yol açabileceğini ifade ediyor. Elektrik tesisatını düzenli kontrol ettirmenin yanı sıra kaçak akım rölesi gibi güvenlik önlemleri de alınabilir.

Yağ Yangınlarında Su Dökülmemeli!

Ocakta yemek pişerken yağdan kaynaklanan yangınlarda, üzerine asla su dökülmemesi gerektiği vurgulandı. Su dökmek, alevlerin büyümesine ve tüm mutfayı ateşe vermenize neden olabilir. Doğru müdahale, ocağın altını kapatmak ve üzerine bir kapak koymaktır.

Yangın Tüpü Kullanımının Önemi

Elbir, evde yangın tüpünün bulundurulmasının önemine dikkat çekiyor. Yangın tüpü, katı, sıvı ve elektrik yangınlarına müdahale etmek için yeterli olacak ABC tipi kuru kimyevi toz içeriyor. Evin her katına bu tür tüplerin yerleştirilmesi, yangına karşı hazırlıklı olmanın önemli bir adımı.

Yangın Anında Ne Yapılmalı?

Yangın anında ilk yapılması gerekenin yangınla müdahale etmek olduğunu belirten Elbir, bu mümkün değilse hemen güvenli bir yere kaçılması gerektiğini belirtiyor. Binada alarm varsa kullanılmalı, yoksa "Yangın var!" diye bağırılarak, diğer ev sahipleri uyandırılmalıdır.

Yangın İçin Tahliye Planı Hazırlayın!

Yangın sırasında güvenli tahliye için önceden belirlenmiş yolların kullanılması gerektiği hatırlatıldı. Eğer kaçmak mümkün değilse, kapalı bir alanda kalıp içerideki oksijeni kesmek ve ateşi söndürmesini beklemek gerekiyor.

Yangın Üçgeni: Yanıcı, Yakıcı ve Oksijen

Yangınların nasıl söndürüleceği konusunda “yangın üçgeni” kavramına değinen Elbir, yangının ana bileşenlerinin "yanıcı", "yakıcı" ve "oksijen" olduğunu belirtiyor. Oksijenin yok edilmesiyle, yangının söneceğini açıklayan Elbir, yağ ve elektrik yangınlarında doğru müdahale tekniklerini paylaşıyor.

Duman Zehirlenmelerine Karşı Uyarılar

Yangın anında duman zehirlenmelerine karşı dikkatli olunmalı. Duman, ısındıkça yukarı çıkar, bu yüzden dumanın biriktiği tabandan uzak durulmalı. Ayrıca, ağzı ıslak bir bezle kapatmak ve sürünerek tahliye olmak, zehirlenmeyi önlemeye yardımcı olacaktır.

Tahliye Sonrası Ev Girmeyin!

Yangın sonrasında, binaya tekrar girmemek gerektiği vurgulandı. İçeri girmek, zehirlenme, bayılma veya ölüm riski taşıyabilir. Bu yüzden, dışarıda sakin bir şekilde yardım beklenmesi gerektiği ifade ediliyor.