Sağlık Bakanlığı tarafından başlatılan “80 yaş üstü ve yatağa bağımlı bireyler için e-rapor uygulaması”, yaşlı ve hareket kısıtlı bireylerin sağlık raporlarını hastaneye gitmeden yenileyebilmelerine olanak sağlıyor.
Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu'nun talimatıyla 26 Mayıs’ta hayata geçirilen uygulama, vatandaşlardan büyük takdir topluyor.
Sağlık Taraması Evde Yapılıyor, Rapor Otomatik Yenileniyor
Yeni uygulama kapsamında sağlık çalışanları, 80 yaş üzeri ve yatağa bağımlı bireyleri evlerinde veya kaldıkları kurumlarda ziyaret ederek sağlık taramalarını yerinde gerçekleştiriyor.
Böylece, bu kişilerin hastaneye gitmesine gerek kalmadan sağlık durumları değerlendiriliyor ve e-raporları düzenleniyor.
Ayrıca sistem, raporların bitiş tarihine bir ay kala otomatik yenileme işlevi sayesinde başvuruya gerek kalmadan işlemleri tamamlıyor.
Kırklareli'nde Örnek Uygulama
Kırklareli’nde sağlık çalışanları huzurevi sakinlerini ziyaret ederek sağlık taramalarını yaptı ve e-raporları düzenledi.
İl Sağlık Müdürü Dr. Çiğdem Cerit, Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürü Bilgin Özbaş ve Kamu Hastaneleri Birliği Başkanı Enes Güler, Evde Sağlık Hizmetleri ekipleriyle birlikte uygulamayı yerinde inceledi ve bilgilendirmelerde bulundu.
“Çok Anlamlı, Çok Güzel Geri Dönüşler Alıyoruz”
İl Sağlık Müdürü Cerit, uygulamanın hem yaşlılara daha hızlı hizmet sunulmasını sağladığını hem de hastane yoğunluğunu azalttığını belirtti. Cerit, “Uygulamanın başlamasından bu yana ilimizde 87 kişiye ulaştık.
Çok anlamlı, çok güzel geri dönüşler alıyoruz. Devletimizin sosyal devlet anlayışını sahada bir kez daha göstermiş olduk,” dedi.
“Yaşlılarımıza En İyi Hizmeti Sunmak İçin Çalışıyoruz”
Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürü Bilgin Özbaş ise, huzurevi sakinlerinin yaşam kalitesini artırmak adına bu tür hizmetlerin önemine dikkat çekerek, “Yaşlılarımıza en kaliteli, en iyi hizmeti sunabilmek için tüm gayretimizi gösteriyoruz,” ifadelerini kullandı.
Kamu Hastaneleri Birliği Başkanı Enes Güler de uygulamanın yaygınlaştırılmasıyla birlikte sağlık hizmetlerinin tüm yaşlı bireylere ulaştırılacağını vurguladı.
“İlaç ve Medikal İhtiyaçları Evden Karşılıyoruz”
Evde Sağlık Hizmetleri Birimi sorumlu hekimi Dr. Ecem Pınar Aydın ise, 80 yaş üstü ve yatağa bağımlı hastaların evlerinde düzenli olarak ziyaret edildiğini belirterek, “Hastaneye gelmeden tüm ilaç ve medikal ihtiyaçlarına ulaşmalarını sağlıyoruz,” dedi.
“Allah Razı Olsun”
Huzurevi sakinlerinden 87 yaşındaki Ayşe Gelir de uygulamadan duyduğu memnuniyeti dile getirerek, “Diyaliz hastasıyım. Doktorumuz her hafta geliyor, ilaçlarımızı yazıyorlar. Her şeyimizi karşılıyorlar. Allah razı olsun onlardan,” şeklinde konuştu.