Kira Zammında Yeni Dönem: Yüzde 25 Sınırı Kalkıyor

Avukat Ali Onar, kira sınırının kaldırılması hakkında konuşurken bundan sonraki süreçle ilgili de önemli bilgiler paylaştı.

Onar, tavan artışının daha önce olduğu gibi yıllık ortalama enflasyon oranına göre belirleneceğini belirterek, "Yüzde 100, yüzde 200 gibi artışlar sağlanamıyor. Kira sözleşmesinde böyle bir hüküm olsa bile geçerli değildir. Tavan tutarı belirlendi. Yasa, kiracılar ve mal sahipleri arasında adil bir denge sağlamak istiyor," dedi.

Yüzde 25'lik Artış Sınırının Kaldırılması Ne Anlama Geliyor?

Kira artışlarında yüzde 25'lik artış sınırı Temmuz 2024'ten itibaren sona erecek. Bu sınırın uzatılmayacak olması bazı konut sakinlerinde, "Ev sahipleri kiraları fahiş boyutta mı artıracak?" sorusunu gündeme getirdi.

. İzmir'de ikamet eden Avukat Ali Onar, yüzde 25 sınırının kaldırılmasıyla kiracıları neler beklediğini anlattı ve insanların paniğe kapılmaması gerektiğini, ev sahiplerinin fiyatları diledikleri gibi artıramayacaklarını söyledi.

Kira Artış Oranı ve Yasal Düzenlemeler

Avukat Onar, kira tavanı artış oranının Borçlar Kanunu'nda yer aldığını ve artış oranının daha önce olduğu gibi yıllık ortalama enflasyona (TÜFE) göre belirleneceğini açıkladı. Onar, şunları söyledi:

"Borçlar Kanunu'nun geçici hükmüne eklenen madde ile kira tavan artış oranı yüzde 25 olarak sabitlendi. Eğer bir mevzuat çıkmazsa %25 tavanı Temmuz 2024'ten itibaren dolacak. Esas itibarıyla Borçlar Kanunumuzda kira fiyatlarını belirleyen bir 'tavan uygulaması' var. Bu, dengenin sağlanması ve kiranın adil belirlenmesi amacıyla kira artışı yapılmasını sağlıyor; yani yıllık 12 aylık ortalama enflasyon dikkate alınıyor.

Kira sözleşmesi Temmuz ayında sona eren bir kiracıyı kontrol etmenin ilk kriteri, eğer kira sözleşmesinde böyle bir madde yoksa, 12 aylık ortalama enflasyondur. Bu oran yaklaşık %70,9 olacaktır. Bunun üstesinden gelmek imkansız olacak."

Mahkemeler ve Kira Artış Oranları

"Taraflar kira artış oranını belirlemiş olsalar bile bu sözleşme geçerli olmayacaktır. Kira artışı taraflar arasında belirlenmediyse 12 aylık ortalamayla belirlenecek. Kira artışında çıkacak uyuşmazlık durumunda enflasyon oranı dikkate alınacak. Merkez Bankası'nın açıkladığı aylık ve yıllık enflasyon oranları aylık olarak yayımlandığı için belirlenen kira da buna bağlı olacak. Temmuz 2024 için 12 aylık ortalamanın %79 olarak açıklanması durumunda kira tavanı %79 daha artabilir."

Kiracılar İçin Yasal Haklar

Avukat Onar, "Taraflar karşılıklı olarak kiranın yüzde olarak artırılması konusunda anlaşsalar bile bu anlaşma geçerli olmayacaktır. Her durumda mahkeme tavanı dikkate alarak kararını verecektir. Yasa, kiracılar ve mal sahipleri arasında adil bir denge sağlamak istiyor. 5 yıl ve üzeri sözleşmelerde böyle bir sınır yoktur. Böylece 5 yıl sonra tavana bakılmaksızın kira artabilecek. Bu, ev sahibi için bir kazan-kazan durumu. Sahipler keyfi olarak fiyat artışı yapamayacak.

Yüzde 100, yüzde 200 gibi bir artış olamaz. Kira sözleşmesinde böyle bir hüküm olsa bile bu gerçekleşemez. Tavan tutarı belirlendi. Bu tavanı aşan artışlar geçersizdir. Dolayısıyla bu durumda kiracının korunması söz konusudur. Kiracı yasal yollara başvuru yaparak, kanunda öngörülmüş olan artış bedelinin uygulanmasını talep edebilir."

Kira Ödemeleri ve Banka Üzerinden Ödeme Zorunluluğu
Avukat Onar, konuşmasının sonunda kiraların mutlak surette bankalar aracılığı ile, "kira" açıklaması notu yazılarak yatırılması gerektiğini söyledi.