Yüzde 25 kira artış sınırının kaldırılmasının ardından, milyonlarca kiracı Eylül ayında uygulanacak kira artış oranını merakla bekliyor. Ağustos ayı enflasyon verilerinin açıklanmasıyla, kira artış oranları da kesinleşecek.

TÜİK'in bugün açıklayacağı enflasyon verileri, kira artış oranlarının belirlenmesinde büyük bir etken olacak.

Bu dönemde kira zamları gündemdeyken, piyasa değerinin altında kira bedeli alan ev sahipleri, hukuki yollara başvurarak durumu düzeltmeye çalışıyor. Bir konutun piyasa değeri, çevredeki benzer konutlarla karşılaştırılarak tespit ediliyor.

Avukat Ayşe Hüseyinoğlu, rayiç bedelin, bir konutun bulunduğu bölgedeki benzer konutların kira bedelleriyle karşılaştırılarak belirlendiğini belirtti. Hüseyinoğlu, kira tespit davası açılabilmesi için geçerli bir kira sözleşmesinin olması ve bu sözleşmenin en az 5 yıl süreyle devam etmiş olması gerektiğini vurguladı.

Hüseyinoğlu, "Ev sahibi, kiracısının ödediği kira bedelinin, bölgedeki benzer konutlara kıyasla düşük olduğunu tespit ederse, kira bedelinin piyasa koşullarına uygun hale getirilmesi için kira tespiti davası açabilir," dedi.

Avukat Ayşe Hüseyinoğlu, düşük kira ödeyen kiracılar hakkında sıkça sorulan "Ev sahipleri geriye dönük kira farkı talep edebilir mi?" sorusuna cevap verdi. Kadıköy'deki bir örnek üzerinden, müvekkilinin kiracısının ödediği kira ile bölgedeki benzer dairelerin kira bedelleri arasındaki farkı belirtti.

Hüseyinoğlu, müvekkilinin, kiracısının 5 yıldan uzun süredir aynı konutta oturması nedeniyle kira tespit davası açtığını, ancak dava sürecinin yoğunluk nedeniyle uzun sürebileceğini ifade etti.

Hüseyinoğlu, dava sonucunda kirayı benzer taşınmazlardaki kira bedeline uyarlamayı talep ettiklerini, hukuki sürecin uzun sürebileceğini, ancak davanın lehte sonuçlanması durumunda geriye dönük kira farkının talep edilebileceğini söyledi.