Ev sahipleri, kira sözleşmesi beş yıl süren kiracılara kira artırımı yapma taleplerini artık daha sık gündeme getiriyor. Bu durumda mülk sahipleri, kira belirleme davaları açarak yasal çözümler aramaya başladılar.

Kira artış sınırının kaldırılmasının ardından, ev sahipleri ve kiracılar arasındaki anlaşmazlıklar sıkça yasal süreçlere taşınıyor.

Son ekonomik dalgalanmalar, kiracı ve ev sahipleri arasındaki gerilimi artırıyor. Yüzde 25'lik artış sınırının kalkmasıyla, ev sahipleri beş yıl sonunda kira bedelinin düşük kaldığını iddia ederek geriye dönük artış talebinde bulunuyorlar.

Kira tespit davası, beş yıldan uzun süredir devam eden kira sözleşmeleri için açılabilir. Davada, TÜİK’in yıllık enflasyon oranları, kiralanan mülkün durumu ve benzer mülklerin kira bedelleri piyasa değerine uygun şekilde göz önünde bulundurulur.

Kira bedelindeki artış oranı konusunda taraflar arasında anlaşmazlık olursa veya kira bedeli emsal kiralara göre düşük kalırsa, kira tespit davası gündeme gelebilir.

Mahkeme, yeni kira bedelini belirlerken, kiracı ve ev sahibi arasındaki mevcut sözleşmeyi esas alacaktır. Bu süreç, davanın karmaşıklığına bağlı olarak değişken süreler alabilir.

Beş yıllık kira sözleşmesini tamamlayan kiracılara karşı, ev sahiplerinin doğrudan tahliye hakkı yoktur.

Bu süreçte kiracı, taşınmak zorunda değildir ve hakları korunmaktadır. Yasal olarak tahliye talebi sınırlıdır.