Faizsiz Konut Firmalarıyla İlgili Yağan Şikayetler
Bankacılık Denetleme ve Düzenleme Kurumu (BDDK), faizsiz konut satışı yapan şirketler hakkında artan şikayetler alıyor.
Vatandaşlar, özellikle 240 bin TL gibi yüksek organizasyon ücretleri ve cayma hakkının engellenmesi konularında mağdur olduklarını belirtiyor.
Organizasyon Ücreti ve Cayma Hakkı Sorunları
Sabah'tan Barış Şimşek'in haberine göre; Bazı "evim şirketleri" olarak adlandırılan tasarruf finansman şirketleri, 3 milyon TL değerindeki konut başvurularında vatandaştan yüzde 8 oranında, yani 240 bin TL organizasyon ücreti talep ediyor.
Cayma hakkı kullanılmak istendiğinde ise, 14 gün içinde bu ücretin iadesi gerekiyor. Ancak şirketler, başvuruları zamanında işleme koymayarak bu süreci zorlaştırıyor.
Çekiliş ve Ödeme Süreçleri
Tasarruf finansman sözleşmeleri çerçevesinde, müşterilere ev, iş yeri veya taşıt edinimi için faizsiz finansman sağlanıyor.
Çekilişler genellikle noter huzurunda ya da canlı yayında yapılmasa da, bu durum bazen mağduriyetlere yol açabiliyor. Kurada çıkma süreci uzun sürebilir ve şirket belirlenen vade içinde tahsisat ödemesi yapma sözü verir.
Tasfiye Edilen Şirketler ve Mevcut Durum
2021 yılında, kontrolsüz şekilde büyüyen ve topladıkları paralarla karşılığında ev veya araç vermeyen 21 faizsiz finansman şirketi tasfiye edilmişti.
O dönemde tasfiye edilen şirketler şunlar olmuştu: İktisatevim, Vizyonevim, Doğruevim, Finansevim, Birikimevim, Yaşamevim, HH Aydın Yatırım Holding A.Ş, İhtiyaçevim, Varlıkevim, İstek Evim, İkizlerevim, Destekevim, Gerçekevim, Değer Tasarruf, Önceevim, Morevim Tasarruf, Hedefevim, Gelecek Tasarruf, Birlikbirikim Gayrimenkul, Tasarruf Organizasyon ve Gayrimenkul Pazarlama A.Ş.