Ocak ayında emekliler %49,25 oranında zam almıştı. Ancak temel maaşı 6.700 TL ve altında olan emekliler bu artıştan etkilenmemişti, bu da asgari emekli maaşının 10.000 TL'de kalmasına neden olmuştu.

Ancak milyonlarca emekli, asgari ücretin 16.000 TL'lik açlık sınırı altında olması konusunda tepki gösterdi. Temmuz ayındaki maaş artışlarının emekliler için olumlu bir işaret olduğu belirtiliyor.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, emekli maaşı artışıyla ilgili bilgi verdi. Maaş artışları ilk üç ay için belirlenir ve altı aylık enflasyona göre hesaplanır. Ocak, Şubat ve Mart aylarındaki genel büyüme oranı %15,6 oldu.

Uzmanlar, geri kalan üç ayda %25 ya da %30'un üzerinde bir artış bekliyor. Ancak emekliler, artışın yeterli olmadığını belirtiyor ve sosyal yardım oranının arttırılması gerektiğini vurguluyor.

Murat Bal, asgari emekli maaşının belirlenmesinde üç farklı formül olduğunu açıkladı. Başlangıçta asgari emekli maaşı tutarının enflasyon farkı ile birlikte %30 artırılarak 13.000 TL'ye çıkarılabileceğini ifade etti.

Sosyal yardım bileşeni de eklendiğinde bu tutarın 14.000 TL'ye kadar yükselebileceğini belirtti. Ayrıca Bal, asgari ücrete uyumun da değerlendirilebileceğini söyledi.

SSK ve BAĞ-KUR emekli maaşlarının artış oranı %49,25 olarak belirlendi. Buna göre asgari emekli maaşı 7.500 TL'den 10.000 TL'ye çıkacak.

Yasal düzenleme, Genel Kurul'da kabul edildi ve bu artışların yürürlüğe girmesi için çalışmalar devam ediyor.