Hükümet, milyonlarca emeklinin ek zam beklentilerini karşılamak için bir adım atmak yerine, emeklilere yönelik destek paketi açıkladı. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, emeklilerin yaşam kalitesini artırmayı amaçlayan bu düzenlemenin yakın zamanda hayata geçirileceğini belirtti.
Yeminli Mali Müşavir ve Ekonomist Muhammet Bayram, destek paketinin detaylarını değerlendirirken, bayram ikramiyeleri ve en düşük emekli maaşında artış olabileceğini ifade etti.
Bayram, Milliyet'e yaptığı açıklamada, "Emeklilere 2017’den beri ikramiye verilmeye başlanmıştı. Son olarak 2 bin TL olarak verilen bayram ikramiyeleri 3 bin TL’ye çıkarıldı. Önümüzdeki dönemlerde ikramiyeler daha da artırılacaktır." şeklinde konuştu.
Bayram, maaşlarda en az enflasyon oranında artış beklentisi içinde olduklarını ifade etti. Geçmişte emeklilere yapılan artışlarda refah payı ilavesi bulunduğunu hatırlattı. İlerleyen dönemdeki enflasyon beklentilerine göre, maaşlarda yüzde 17-20 arasında bir artış öngörüldüğünü belirtti. Bu artışlarla birlikte emeklilerin alım gücünün daha da yükseleceğini vurguladı.
Bayram, özellikle alım gücünü artıracak ve yaşam kalitesini yükseltecek düzenlemelerin yapılacağını dile getirdi.
Düzenlemenin seçim sonrasında derhal yapılması ve en kısa sürede uygulamaya konması beklenmektedir. Seçim sonrasında hızlı bir çalışma süreci öngörülmektedir.
Refah artırıcı düzenlemeler emeklilerin ihtiyaçlarını kısmen karşılayacaktır. Alım gücünü yükselten düzenlemeler hayata geçirilecek. Gelecekte, emeklilerimize benzer yaşam kalitesini artıran alanlarda indirimler sunulacaktır.
Emekliler kesinlikle her 6 ayda bir enflasyon oranında zam alacaklar. Son zam döneminde enflasyon farkı 37 puan olarak gerçekleşmişti ve buna ek olarak %12'lik bir refah payı artışı yapılmıştı, böylece toplamda %49'luk bir artış sağlanmıştı. Bu sefer de temmuz döneminde enflasyon farkı kadar zam bekliyoruz.
Ayrıca, ilave bir refah payı artışı da bekliyoruz. En düşük emekli maaşında önemli bir artış öngörüyoruz.