Emeklilere yönelik bayram ikramiyesi uygulaması 2018 yılında başlatıldı. İlk olarak 1.000 TL olarak verilen ikramiye, 2021’de 1.100 TL’ye, 2023’te ise 2.000 TL’ye yükseltildi.
Geçtiğimiz yıl bu tutar 3.000 TL’ye çıkarıldı ve bu yıl mart ayında 4.000 TL olarak güncellendi. Emekliler, Ramazan Bayramı'nda olduğu gibi Kurban Bayramı’nda da 4 bin TL ikramiye alacaklar.
Mayısta Emekli Olanlara İkramiye Var mı?
Habertürk yazarı Ahmet Kıvanç, emeklilerin merak ettiği soruları yanıtladı.
İşte detaylar:
"Kanun gereği, bayram ikramiyesi, ilgili bayramın bulunduğu ayda emekli maaşı alan kişilere ödeniyor. Bu yıl ocak ve şubat aylarında emeklilik başvurusunda bulunanlar ilk ikramiyelerini 30 Mart’ta aldılar.
Mart ayının başı ile 31 Mayıs tarihleri arasında emeklilik talebinde bulunanlar ise ilk ikramiyelerini Kurban Bayramı'nda alacak.
Mayıs ayında dilekçe verip henüz maaş bağlanmamış olanlara, ikramiye ilk maaşlarıyla birlikte ödenecek.
Mart, nisan, mayıs ve haziran aylarında ilk kez dul ya da yetim aylığı bağlanan kişiler de Kurban Bayramı’nda ilk ikramiyelerini alabilecekler."
İkramiyeler Hangi Günlerde Hesaplara Geçecek?
Bayram ikramiyesi ödemeleri için genel bir uygulama yerleşmiş durumda. Son yıllarda ikramiyeler, bayramdan önceki hafta içinde ödeniyor.
Bu yıl Kurban Bayramı 16 Haziran’da başlıyor. Bu nedenle ödemelerin 2-5 Haziran tarihleri arasında yapılması bekleniyor.
Dul ve Yetimlere Ne Kadar İkramiye Düşüyor?
Bayram ikramiyeleri dosya bazında belirleniyor. Ölen bir sigortalıdan dolayı aylık alan dul ve yetimler, aynı dosya üzerinden paylarına düşen tutarda ikramiye alıyor.
Sigortalı bir işte çalışan ya da kendi emekliliğinden dolayı maaş alan dul eşlere, çocuklara da yetim aylığı bağlanmışsa yüzde 50 oranında dul aylığı veriliyor. Bu kişilere Kurban Bayramı’nda 2 bin TL ikramiye ödenecek.
Hiçbir işte çalışmayan, kendi çalışması dolayısıyla maaş almayan ve çocuklarına yetim aylığı bağlanmamış dul eşlere yüzde 75 oranında dul aylığı bağlanıyor. Bu durumda olanlar 3 bin TL ikramiye alacak.
Sadece yetim aylığı alan kız çocuklarına yüzde 50, kardeşleriyle birlikte yetim aylığı alanlara ise yüzde 25 oranında ödeme yapılıyor. Bu kapsamda olanlara sırasıyla 2 bin TL ve bin TL ikramiye verilecek.
Sürekli İş Göremezlik Geliri Olanlara Ödeme Nasıl Yapılıyor?
İş kazası ya da meslek hastalığı sonucu en az yüzde 10 oranında çalışma gücü kaybı yaşayan kişilere sürekli iş göremezlik geliri bağlanıyor.
Bu kişilere bayram ikramiyesi, kayıp oranına göre belirleniyor. Örneğin; yüzde 10 kayıp oranına sahip biri 400 TL, yüzde 40 olan biri ise 1.600 TL ikramiye alacak.
Kısmi Aylık Alanlara da Oranlı İkramiye Veriliyor
Hem Türkiye’de hem de yabancı ülkelerde çalışmış olanlara kısmi emekli aylığı bağlanıyor. Bu kişilere ödenecek ikramiye, Türkiye’deki prim gün sayısının toplam gün sayısına oranına göre hesaplanıyor.
Birden Fazla Geliri Olanlar Ne Kadar Alacak?
Sosyal Güvenlik Kurumu’ndan birden fazla maaş veya gelir alanlar için tek dosya üzerinden ödeme yapılır.
En yüksek ödemeye imkân tanıyan dosya esas alınır. Örneğin; hem kendi emekli maaşını hem de dul aylığı alan biri, kendi emekliliğinden dolayı 4 bin TL ikramiye alacak.
Emekli maaşıyla birlikte sürekli iş göremezlik geliri alanlar ise sadece emeklilikten kaynaklı olarak 4 bin TL ikramiye alabilecekler.