Resmi Gazete’de yayımlanan tebliğe göre, geçen yıl elektrikli araç ithalatı için yapılan düzenlemenin kapsamı genişletildi. Bu düzenleme ile birlikte artık, yedi bölgede 20 servis istasyonu açma zorunluluğu şarj edilebilir hibrit araçları da kapsayacak.
Elektrikli araç ithalatına ilişkin tebliğde yapılan değişiklik Resmi Gazete'de yayımlandı ve "Bazı Elektrikli Araçların İthaline İlişkin Tebliğ", "Bazı Elektrikli ve Haricen Şarj Edilebilir Hibrit Araçların İthaline İlişkin Tebliğ" olarak değiştirildi.
7 BÖLGEDE 20 YETKİLİ SERVİS ZORUNLULUĞU
Düzenlemeye göre, geçtiğimiz yılın sonunda elektrikli araç ithalatına getirilen yetkili servis kurma zorunluluğu, artık şarj edilebilir hibrit araçlar için de geçerli olacak. Bu kapsamda, ithal edilecek araçların satış sonrası montaj, bakım ve onarımı için Türkiye’nin yedi coğrafi bölgesinde en az 20 yetkili servis istasyonunun ithalatçı tarafından kurulmuş olması ve Türk Standartları Enstitüsü (TSE) tarafından belgelendirilmesi gerekecek.
Elektrikli veya haricen şarj edilebilir hibrit araçların bakım ve onarımından sorumlu olacak kişilerin, TSE veya Mesleki Yeterlilik Kurumu tarafından yalnızca elektrikli veya haricen şarj edilebilir hibrit araç bakım ve onarımına ilişkin bir yeterlilik belgesine sahip olmaları gerekecek.
Tip onayı gerektirmeyen elektrikli veya haricen şarj edilebilir hibrit araçların ithalatında ise, TSE tarafından düzenlenen muafiyet veya kapsam dışı belgesi, gümrük işlemlerinde ibraz edilecek.
Tebliğ, 30 gün sonra yürürlüğe girecek.