Villada veya yalıda oturanların elektrik maliyetlerinin devlet tarafından karşılanmasının doğru olmadığını belirten Yılmaz, “Villada, yalıda oturanların enerjisini neden devlet sübvanse etsin” sözleriyle dikkat çekti.

Devlet Desteği Kalkıyor, Faturalar Katlanabilir

Türkiye’de 1 Şubat itibarıyla elektrik faturalarında yeni bir düzenlemeye geçildi. Bu düzenleme kapsamında, aylık 417 kWh tüketim sınırını aşan haneler, sübvansiyon desteği olmadan faturalarını ödemeye başlayacak. EPDK verilerine göre, bu uygulamadan etkilenecek yaklaşık 1,2 milyon abonenin faturalarında ciddi artışlar yaşanacak.

Enerji sektöründe ilerlemenin şart olduğunu belirten Yılmaz, sübvansiyon uygulamasının uzun vadede sürdürülebilir olmadığını ifade etti. “Enerji sektöründe yarın bugün ile eşitse zarardayız demektir” diyen Yılmaz, yıllık 5 bin kWh’in üzerindeki tüketimler için devlet desteğinin sona ermesinin doğru bir karar olduğunu söyledi.

“ZAM YOK, FAZLA TÜKETEN MALİYETİ ÖDEYECEK”

Sübvansiyon sisteminin devam etmemesi gerektiğini belirten Yılmaz, “Devlet sübvansiyon yapıyor, bunu ne kadar yapmamız lazım bu çok önemli bir konu. Villada, yalıda oturanların enerjisini neden devlet sübvanse etsin” diyerek yüksek tüketim yapanların maliyetlerini kendilerinin karşılaması gerektiğini ifade etti.

Asgari ücretle geçinen vatandaşlara devletin destek vermesinin önemli olduğunu vurgulayan Yılmaz, “Asgari ücretle çalışan bir vatandaşımızın ihtiyacını devlet karşılıyor. 3 milyonluk elektrikli aracın enerjisini de devlet sübvanse etmesin” sözleriyle düşük gelirli vatandaşlarla yüksek tüketim yapan kesim arasındaki farkın korunması gerektiğini belirtti.

Sübvansiyon Yatırımları Engelliyor

Sübvansiyonların enerji sektöründeki yatırımları da olumsuz etkilediğini dile getiren Yılmaz, “Yatırımcılara diyorsunuz ki serbest piyasada elektriğin maliyeti şu kadar, buna güvenerek yatırım yapıyor, sonra diyorsunuz ki sen enerjini şu kadar fiyattan satacaksın, bu doğru değil” ifadelerini kullandı.


Fazla tüketim yapanların kendi maliyetlerini ödemesi gerektiğini yineleyen Yılmaz, “Fazla tüketenler maliyetini ödeyecek, zam yok. 5 bin kilovatsaatin üstüne sübvansiyon olmaması doğru karar. Diğer türlü senin vergilerin, benim vergilerim başkasının elektrik parasını ödemiş oluyor” diyerek sübvansiyonun kaldırılmasının gerekliliğine dikkat çekti.

Bu yeni düzenleme ile yüksek elektrik tüketimi yapan kesimler, faturalarında önemli artışlarla karşılaşırken, düşük tüketim yapan aboneler devlet desteğinden yararlanmaya devam edecek.