1 Temmuz itibarıyla konutlardaki elektrik tarifelerine yüzde 38 oranında zam yapıldı. Bu artışla birlikte, ayda 100 kilowatt elektrik tüketen bir evin ödemesi gereken tutar 207,33 liraya çıktı. Ancak, ağustos ve eylül aylarında elektrik fiyatlarında herhangi bir artış olmadı.

İhsan Erbil Bayçöl, "Elektriğe yıl sonuna kadar bir zam daha gelir mi" sorusuna, "Yıl sonuna kadar zam olur mu kestirmek zor. Zam ihtiyacının olduğunu söyleyebilirim," şeklinde cevap verdi.

CNBC-e'de bir röportaj veren Bayçöl, şu ifadeleri kullandı:

"Yönetim politikası olarak, enerjinin yükü mümkün olduğunca halka yansıtılmamaya çalışılıyor. Eylül 2022'den itibaren konutlarda elektrik ve doğalgaza zam yapılmamıştı. Ancak son zamanlarda, temmuz ve ağustos aylarında elektrik ve doğalgaza zam yapılması kaçınılmaz hale geldi.

‘HAZİNEYE YÜK 5-10 MİLYAR DOLAR’

Konutlarda elektrik tüketiminin yaklaşık yüzde 70-75'i, doğalgazın ise yüzde 50'sinden fazlası devlet tarafından sübvanse ediliyor. Bu durum, Türkiye'nin hazinesine 5-10 milyar dolar arasında bir mali yük getiriyor.

Hazine için zor bir denklem bulunuyor. Bu mali yükü yönetmek, bir kısmını toplumla paylaşırken aynı zamanda enflasyona neden olmamak büyük bir denge gerektiriyor.

'ZAM İHTİYACI VAR'

Yıl sonuna kadar zam yapılıp yapılmayacağını öngörmek zor. Ancak zam ihtiyacının olduğunu belirtebilirim. Konutlardaki elektrik sübvansiyonu yüzde 70 seviyesinde. Tüm sistemde ise yüzde 50 sübvansiyon oranı var.

Kademeli olarak sübvanse edilmiş sistemden çıkış yapacağız, Orta Vadeli Program'da (OVP) bu yönde işaretler veriliyor."