Kimlik ve ehliyet değişiklikleri sürüyor. Randevular, Nüfus Müdürlükleri aracılığıyla alınıyor ve yeni kimlikler ile ehliyetler kısa sürede evinize kargolanıyor. Kimlikler için belirlenmiş bir yenileme tarihi olmamasına rağmen, ehliyetler için son yenileme tarihi 31 Aralık 2024 olarak belirlenmiş.

Eski ehliyetleri yenisiyle değiştirme süresi sadece 6 ay kaldı. 6 ay içinde alınacak sağlık raporu ve ödenecek harçlar sonrası, Nüfus ve Vatandaşlık İşleri'nden alınan randevu ile yeni ehliyetler hızla adresinize gönderiliyor.

Ehliyet yenileme işlemi sırasında geçici belge veriliyor ve bu belge 1 ay süreyle geçerli oluyor. Yeni ehliyetler elinize ulaştıktan sonra geçici evrakların imha edilmesi mümkün. Yenilenmiş ehliyetlerin geçerlilik süresi genel olarak 10 yıl, bazı ehliyet sınıfları için ise 5 yıl olarak belirlenmiştir.

C1 sınıfı 7500 Kg'a kadar kamyon ve çekici, C1E sınıfı 12000 Kg'a kadar kamyon ve çekici, C sınıfı Kamyon ve Çekici, CE sınıfı Römorklu Kamyon ve Çekici, D1 sınıfı Minibüs, D1E sınıfı Römorklu Minibüs

D sınıfı Minübüs ve Otobüs, DE sınıfı Römorklu Minübüs ve Otobüs 5 yıl süreyle, M sınıfı Motorlu Bisiklet, A1 sınıfı 11 KW'yı geçmeyen motosiklet,
10 A2 sınıfı 35 KW'yı geçmeyen motosiklet, A sınıfı 35 KW'yı geçen motosiklet, B1 sınıfı 4 tekerlekli motosiklet, B sınıfı Otomobil - Kamyonet, BE sınıfı Römorklu Otomobil - Kamyonet, F sınıfı Traktör, G sınıfı İş Makinası 10 yıl süreyle yeni ehliyetle kullanılıyor.

EHLİYETSİZ SÜRÜŞ CEZALARI?

Ehliyetsiz araç kullanımı 12.978 TL, ehliyetine el konulmuş kişinin araç kullanması 12.978 TL, ehliyeti iptal edilmiş birinin araç kullanması 12.978 TL, ehliyet sınıfı dışında araç kullanmak 6.440 TL. Geçerlilik süresi dolmuş ehliyetle araç kullanmanın cezası 2.610 TL, farklı ülkelerin ehliyetleri ile Türkiye'de araç kullanmanın cezası 2.610 TL olarak belirlenmiştir.

EHLİYET HARÇLARI NE KADAR?

Eski Tip (2016 Öncesi Alınan Sürücü Belgeleri) Sürücü Belgelerinin Yenisi İle Değiştirilmesi İşlemlerinde​​​​​​ “Vakıf Hizmet Bedeli” Türk Polis Teşkilatını Güçlendirme Vakfı Hesaplarına 2 TL, “Değerli Kâğıt Bedeli” Vergi Tahsil Yetkisi Verilen Banka Hesaplarına 13 TL. Yeni Tip (2016 Sonrası Alınan Sürücü Belgeleri) Sürücü Belgelerinin Yenilenmesi İşlemlerinde​​​​​​ “Vakıf Hizmet Bedeli” Türk Polis Teşkilatını Güçlendirme Vakfı Hesaplarına 230 TL, “Değerli Kâğıt Bedeli” Vergi Tahsil Yetkisi Verilen Banka Hesaplarına 990 TL,

İlk Defa Sürücü Belgesi Alımı veya Sınıf Ekleme İşlemleri İçin “Vakıf Hizmet Bedeli” Türk Polis Teşkilatını Güçlendirme Vakfı Hesaplarına 230,00 TL, “Değerli Kâğıt Bedeli” Vergi Tahsil Yetkisi Verilen Banka Hesaplarına 990,00 TL, “A, A1, A2, F” sınıfları için (Engelli "A" Sertifikaları da Dahil) Harç Ücreti Vergi Tahsil Yetkisi Verilen Banka Hesaplarına 1.308,40 TL, “B” sınıfı için (Engelli "B" Sertifikaları da Dahil) Harç Ücreti Vergi Tahsil Yetkisi Verilen Banka Hesaplarına 3.945,40 TL, “B1, BE, C1, C1E, C, CE, D1, D1E, D, DE, G, M” sınıfları için Harç Ücreti Vergi Tahsil Yetkisi Verilen Banka Hesaplarına 6.583,50 TL ödeme yapılması gerekiyor.

SAĞLIK RAPORUNUN GEÇERLİLİK SÜRESİ 2 YIL

Son iki yıl içinde alınan sağlık raporları, yeni ehliyet alımlarında kullanılabilir. Sağlık raporlarına e-Devlet üzerinden e-Nabız uygulamasıyla erişilebilir. Daha önce sağlık raporu almadıysanız, zaman kazanmak için e-Devlet üzerinden "Kişisel Sağlık Bilgi Formu"nu doldurabilirsiniz.