Yeni düzenleme, milyonlarca mükellefi ilgilendiriyor. 1 Temmuz itibarıyla temassız ödeme limiti 750 liradan 1500 liraya çıkarken, e-fatura zorunluluğu da genişletilecek.
2019 yılında yapılan düzenlemeyle başlayan dijital dönüşüm süreci, sektörler ve mükellef gruplarının brüt satış hasılatlarına göre e-belge uygulamalarına geçmelerini gerektiriyordu.
Bu düzenlemeyle birlikte, kağıt ortamında verilen fatura, arşiv fatura, irsaliye, müstahsil makbuzu ve defter gibi belgelerin elektronik ortamda düzenlenmesi zorunlu hale geliyor.
EPDK'dan lisans alan işletmeler, sebze ve meyve ticaretiyle uğraşan komisyoncular, internet ortamında ilan yayınlayanlar ve internet reklamcılığı hizmet sağlayıcıları gibi pek çok sektör bu uygulamaya dahil edildi.
Yeni düzenleme ile 2022 yılı için 3 milyon lira ve üzeri brüt satış hasılatı olan mükellefler, 1 Temmuz'dan itibaren sektör ayrımı olmadan e-faturaya geçmek zorunda kalacak.
Ayrıca, internet üzerinden mal veya hizmet satışı gerçekleştiren ve 2022 yılı için 500 bin lira ve üzeri brüt satış hasılatına sahip olan mükellefler de bu zorunluluğa tabi olacak.
Gayrimenkul veya motorlu taşıt alım-satımı, inşaat, imalat ve kiralama işlemleriyle uğraşan mükellefler, 2022 yılı için 500 bin lira ve üzeri brüt satış hasılatına sahipse, 1 Temmuz'dan sonra e-faturaya veya e-arşiv faturaya geçmek zorunda kalacaklar. Bu mükellefler, 1 Ocak 2024'ten itibaren ise e-defter uygulamasına geçecekler.
Elektronik arşiv faturanın düzenlenmemesi, gerçeğe aykırı meblağların belirtilmesi veya zorunlu haller dışında kağıt olarak düzenlenmesi durumunda, her bir belge için 2023 yılı için 2 bin 200 liradan az olmamak üzere, belgedeki meblağın veya farkın yüzde 10'u oranında özel usulsüzlük cezası kesilecek. Bir takvim yılı içinde her bir belge türü için kesilecek toplam ceza 1 milyon 100 bin lira olacak.
e-fatura uygulamasına kayıtlı olan ve 2022 yılında 10 milyon lira ve üzeri cirosu olan mükellefler, sektör ayrımı olmaksızın 1 Temmuz'dan itibaren e-irsaliye uygulamasına da geçmek zorunda kalacak.
E-fatura uygulaması, mesajların taraflar arasında güvenli bir şekilde aktarılmasını, faturaların elektronik ortamda oluşturulması, iletilmesi, muhafaza edilmesi, ibraz edilmesi ve raporlanmasını kapsıyor.