Gaziantep, İslam dünyasının ortak değerlerinin ve küresel sorunlara yönelik çözüm önerilerinin ele alındığı uluslararası bir organizasyona ev sahipliği yapıyor. Gaziantep Valiliği koordinasyonunda, Gaziantep İslam Bilim ve Teknoloji Üniversitesi (GİBTÜ) ev sahipliğinde, Gaziantep Büyükşehir Belediyesi, Şahinbey Belediyesi ve Hamad Bin Khalifa Üniversitesi iş birliğiyle düzenlenen Gaziantep Forum III, Şahinbey Kongre ve Sanat Merkezi'nde başladı. 21-23 Ekim tarihleri arasında gerçekleştirilen forumun açılışında konuşan Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, eğitimden toplumsal dayanışmaya, liyakatten medeniyet anlayışına kadar birçok konuda dikkat çeken açıklamalarda bulundu.
İslam Dünyasının Ortak Geleceği Gaziantep’te Konuşuluyor
Bu yıl üçüncüsü gerçekleştirilen forum, “İslami Müştereklerden Evrensel Vizyona: Yöntemsel Temeller ve Çağdaş Meydan Okumalar” temasıyla düzenleniyor. Uluslararası buluşmada İslam medeniyetinin ortak değerleri, birlikte yaşama kültürü, toplumsal dayanışma ve insanlığın karşı karşıya bulunduğu sorunlara yönelik çözüm önerileri değerlendiriliyor. Açılış programına Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, Gaziantep Valisi Kemal Çeber, Diyanet İşleri Başkan Yardımcısı Dr. Hüseyin Hazırlar, eski Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Bardakoğlu, belediye başkanları ve çok sayıda akademisyen katıldı. Yükseköğretim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar ise programa telekonferans yöntemiyle bağlandı. Forumun açılış konferansını Prof. Dr. Ali Bardakoğlu gerçekleştirdi.
Şahin: “Biz Gazze’nin Kardeş Şehriyiz”
Gaziantep'in tarih boyunca farklı kültür ve medeniyetlere ev sahipliği yaptığını belirten Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, kentin kardeşlik ve dayanışma anlayışına dikkat çekti. Gaziantep'in farklı coğrafyalarla güçlü bağlara sahip olduğunu vurgulayan Şahin, kentte eğitim gören mülteci çocuklara da değindi.
Şahin, konuşmasında şu ifadeleri kullandı:
“Burası Şehr-İ Ayıntab-ı Cihan. Şehr-i medeniyet. Şehr-i doğa. Biz Şam’ın, biz Halep’in, biz Buhara’nın, biz Semerkant’ın ve biz Gazze’nin kardeş şehriyiz. Şahinbey’in, Şehitkamil’in, Karayılan’ın çocuklarıyız. Şu anda bu şehirde yüz bin mülteci çocuk okuyor. Okuyor, öldürmedik. Aylan bebekleri Ege Denizi’ne atan bu batı medeniyetinin zihniyetine ‘Dur!’ dedik. Dönemsel yaşanan sıkıntıların hiçbirini kafamıza takmayacağız. Rabbim bizim yolumuzu aydınlatacak.”
“İşi Ehline Veremedik”
Konuşmasının devamında bilimsel gelişmelerin ahlaki değerlerden ayrı düşünülemeyeceğini ifade eden Şahin, toplumsal sorunların temelinde liyakat ve ehliyet eksikliğinin de bulunduğunu dile getirdi.
Şahin, “Bu işin en önemli nüfuzu samimiyet, dürüstlük, ahlak, erdem, liyakat, ehliyet. Maddi ilimle manevi ilimi birleştiremedik. İşi ehline veremedik. Bakın bunların hepsi bugün yaşıyoruz. Fitne ve dedikodu gerçeğin önüne çıktı. İşte bunların hepsini yaşıyoruz.” dedi.
“Sınava Çocuk Hazırlıyoruz, Hayata Hazırlamıyoruz”
Eğitim sistemine ilişkin değerlendirmelerde de bulunan Şahin, çocukların yalnızca akademik başarıya odaklanmasının yeterli olmadığını belirtti. Gençlerin ilgi alanlarına ve yeteneklerine uygun şekilde yetiştirilmesi gerektiğini vurgulayan Şahin, şunları söyledi:
“Yaptığımız çalışmalarda hız çağındayız, bize huzur getirmiyor. Bir yavaşlayın, durun. İnsanlığımızı kaybettik. Konuştuğumuz şeylerin hiçbirini uygulamıyoruz. Sınava çocuk hazırlıyoruz, hayata hazırlamıyoruz. Sevdiği işi yapacak. Hepimiz bu çocuklarımıza zulüm ediyoruz. İşte ilgi, bilgi, sevgi. Sevdiğin işi yapacaksın. Sevdiğin işle ilgili bilgi sahibi olacaksın. Sevdiğin işle ilgileneceksin.”
Vali Çeber: “Tüm İnsanlığın Beklediği İlaçtır”
Gaziantep Valisi Kemal Çeber, uluslararası forumun kentte düzenlenmesinden duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Organizasyonun bilimsel niteliğine dikkat çeken Çeber, İslami ortak değerlerin yalnızca Müslüman toplumlar için değil, bütün insanlık açısından önem taşıdığını ifade etti.
Çeber, “Bunun Gaziantep’te yapılıyor olmasının bizi çok mutlu ettiğini ifade etmek isterim. Salonla cidden çok üst düzey bir akademik hava ve üst düzey bir ilim ortamı var. İslami müşterekler bireysel olarak insana ne söyler? Dinimiz bize emrolunduğu gibi ‘Doğru olun’ der. Ben de bugün hem İslam Ümmeti’ne hem de dünyadaki insanlığa, ‘Öle miyiz?’ diye o gözle bir bakmak gerektiğini kendi kendime düşünüyorum. Toplumsal anlamda düşünüyorum. İslami müştereklerin bugün sadece Müslümanların değil bütün dünyanın aslında ilacı olduğu, bunlara baktığım zaman beni götürenler sonuç budur. İslami müşterekler üzerine konuşacağımız konular sadece İslam aleminin değil aslında tüm insanlığın beklediği ilaçtır.” ifadelerini kullandı.
Özvar: “Birlikte Hareket Etme İradesine Dönüşmeli”
Foruma videolu mesaj gönderen YÖK Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar, ortak değerlerin toplumsal yaşamda karşılık bulmasının önemine değindi. Farklı düşüncelerin bir araya gelmesinin ortak gelecek anlayışını güçlendireceğini belirten Özvar, şu değerlendirmede bulundu:
“Forumun başlığı, bugün önümüzde duran önemli bir sorumluluğu ifade ediyor. Müştereklerimizi hangi esaslar üzerinde güçlendireceğiz? Bu müştereklerden hareketle bütün insanlığa hitap eden bir gelecek tasavvurunu nasıl geliştireceğiz? Bu soruların cevabı hem düşünce dünyamız hem de toplumlarımızın geleceği bakımından önem taşıyor. Çünkü müştereklerimiz, birlikte yaşama ve birlikte hareket etme iradesine dönüştüğü ölçüde hayatımızda karşılık bulacaktır. Evrensel bir vizyon da insanlığın meselelerine çözüm üretme kapasitemizle anlam kazanacaktır.
Bu müzakerelerde farklı görüşlerin bir araya gelmesinin, bizzat müşterek zemin arayışının bir parçası olduğunu düşünüyorum. İslam toplumları, farklı dilleri, tarihî tecrübeleri ve düşünce gelenekleriyle geniş bir çeşitliliğe sahiptir. Ortak bir gelecek tasavvurunu, bu çeşitliliğin hakkını gözeterek ve aynı zamanda bundan güç alarak geliştirilebiliriz.”
Demir: “Bu Konuşulanların Burada Kalmaması Lazım”
Hür Dava Partisi Gaziantep Milletvekili Şehzade Demir, forumda ortaya konulan fikirlerin yalnızca toplantılarla sınırlı kalmaması gerektiğini belirtti. İslam dünyasının sorunlarına yönelik çalışmaların somut ve kalıcı sonuçlara dönüşmesinin önemine işaret eden Demir, şöyle konuştu:
“İslam ümmetinin sorunlarının ne olduğunu ne yapılması gerektiğini, zaaflarımızı, eksiklerimizi ortaya koyma noktasında çok geniş bir perspektif ortaya konuluyor. Bugüne kadar yapılan çalışmalar çok büyük bir anlayış ortaya koydu. Bu konuşulanların burada kalmaması, kitaplarda yer alarak konunun burada kapanmaması lazım.”
Hazırlar: “Gaziantep Kardeşliğin Canlı Timsalidir”
Diyanet İşleri Başkan Yardımcısı Dr. Hüseyin Hazırlar, İslam medeniyetinin ortak mirasının günümüz sorunlarına yönelik çözüm arayışlarında önemli bir yere sahip olduğunu söyledi.
Gaziantep'in tarihsel ve kültürel birikimi nedeniyle forum için anlamlı bir ev sahibi olduğunu ifade eden Hazırlar, “İslam’ın medeniyet inşa eden müştereklerini sadece geçmişin tekrarlarından ibaret görürsek, modern dünyanın meydan okumalarına ve ürettiği küresel krizlere karşı evrensel bir vizyon ikame edemeyiz. Bu önemli ilmi buluşmanın kadim şehrimiz Gaziantep’te yapılıyor olması, zihin ve gönül dünyamız adına açıkçası çok derin anlamda ifade ettiğini söylemek isterim. Gaziantep, tarihin, medeniyetin, milli mücadelenin ve kardeşliğin canlı timsallerini barındıran bir irfan yurdudur.” dedi.
Rektör Demir: “Nasıl Bir Gelecek Bulacağız?”
GİBTÜ Rektörü Prof. Dr. Şehmus Demir, forumun farklı düşünceleri ortak bir gelecek anlayışı etrafında buluşturduğunu ifade etti. İnsanlığın tarih boyunca birçok düşünsel ve toplumsal değişim yaşadığını belirten Demir, şunları kaydetti:
“Zaman ve hayat, insanlar ve toplumlar kadar fikirleri, kültürleri ve inançları da test etti. Parlak olduğunu düşünülen nice fikirler zaman karşısında yitip gitti. Yaşama şansı verilmeyen nice düşünceler de insanlığa ufuk oldu, umut oldu. Bugün biz de tarihimizin, tarihin önümüze koyduğu bir soruyla karşı karşıyayız. İnandığımız değerlerle nasıl bir gelecek bulacağız? Burada bu sorunun sorumluluğunu birlikte üstleniyoruz. İslami değerler bütün insanları ve bütün zamanları kuşatan bir anlam taşır.”
Astarcı: “Dünya İslam’ı Arıyor”
Türkiye Ulusal Ajansı Başkanı İlker Astarcı, konuşmasında İslami değerlerin bireysel ve kurumsal yaşamda uygulanması gerektiğini savundu.
Astarcı, “Dünya İslam’ı arıyor. Allah bizleri eşrefi mahlukat olarak yaratmış. Allah insanı topraktan yaratmış ve kendi ruhundan üflemiştir. Esasında insan İslam’ı hakkıyla yaşadığı takdirde elindeki gücün farkına varmalıdır. Biz tüm kurumlarımıza yönetim olarak her aşamada İslam’ı uygulamamız lazım” ifadelerini kullandı.
El-Usmani’den Adalet Ve Merhamet Vurgusu
Fas eski Başbakanı Prof. Dr. Sa’deddin el-Usmani, İslam dünyasının karşılaştığı sorunların aşılmasında adalet, eşitlik, dayanışma ve merhamet gibi değerlerin önemine dikkat çekti.
El-Usmani, “Müslümanlar kendi dininden hareketle bu değerleri savunabilir. Adalet, eşitlik, tanışma, yardımlaşma, merhamet. Birçok değer gibi Müslümanların ihtiyaç duyduğu değerlerdir ve günlük hayatta yaşamaları için gerekli olan ve aynı zamanda da alemin ve Müslümanlar’ın bu değerlere ihtiyaç duyar. Müslümanların bu değerleri yaşamaları, müjdelemeleri ve götürmeleri gerekir.” diye konuştu.
Tahmazoğlu: “Ortak Akıl Geliştirmesi Büyük Önem Taşıyor”
Şahinbey Belediye Başkanı Mehmet Tahmazoğlu, forumun farklı ülkelerden katılımcıları bir araya getirmesinin önemine değindi. Dünyada yaşanan hızlı değişim karşısında ortak değerlerin güçlendirilmesi gerektiğini ifade eden Tahmazoğlu, şöyle konuştu:
“Bu yıl forumun konusuyla ve 20 ülkeden katılımcıyla gerçekleştirilmesini son derece kıymetli ve anlamlı buluyorum. Çünkü yaşadığımız dönem hepimize yeni mesuliyetler yüklüyor. Dünya çok hızlı değişiyor. Böyle dönemlerde toplumların ortak değerlerinin geliştirmesi, ortak akıl geliştirmesi ve geleceğe dair güçlü bir irade ortaya koyması büyük önem taşıyor”
Uluslararası Katılımla Altı Oturum Düzenlenecek
Türkiye'nin yanı sıra Irak, Bahreyn, Rusya, Sudan, Mısır, Suriye, Filistin, Malezya, Tunus, Fas, Lübnan, Bosna-Hersek, Endonezya, Kırgızistan, Ürdün, Güney Afrika ve İngiltere'den akademisyenler ile uzmanlar forumda bir araya geliyor.
Katılımcılar arasında Hamad Bin Khalifa Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmad M. Hasnah, Suriye Başmüftüsü Usame er-Rifai, Moskova İslam Enstitüsü Rektörü Prof. Dr. Damir Mukhetdinov, Fas eski Başbakanı Prof. Dr. Sa’deddin el-Usmani, Kırgızistan Müslümanları Dini İdaresi Başkanı Abdülaziz Kari Zakirov ve Durham Üniversitesi İslam Ekonomisi ve Finansı Merkezi Müdürü Prof. Dr. Mehmet Asutay da bulunuyor.
Üç gün sürecek organizasyonda altı ana oturum gerçekleştirilecek. Toplantılarda İslami müşterekler, eğitim, küreselleşme, çoğulculuk, toplumsal dayanışma ve insani krizlere yönelik çözüm önerileri ele alınacak.