İstanbul serbest piyasada dolar güne 36,0110 TL’den, euro ise 37,0650 TL’den başladı. Serbest piyasada doların alış fiyatı 36,0090 TL, satış fiyatı ise 36,0110 TL olarak belirlendi. Euro ise 37,0630 TL’den alınıp 37,0650 TL’den satılıyor.
Dün doların kapanış fiyatı 35,9930 TL, euronun ise 36,9610 TL olmuştu.
Küresel Piyasalarda Belirsizlik Hakim
Küresel piyasalarda karışık bir seyir izleniyor. ABD Başkanı Donald Trump’ın Çin’e yönelik yüzde 10’luk ek gümrük vergisinin yürürlüğe girmesi, risk iştahını düşürerek piyasalar üzerinde baskı oluşturdu.
Trump’ın Meksika, Kanada ve Çin’e uyguladığı tarifeler yatırımcılar arasında endişe yaratırken, Meksika ve Kanada’ya yönelik vergilerin ertelenmesi ABD piyasalarındaki satış baskısını bir miktar hafifletti.
Analistler, ABD’nin ek gümrük vergileriyle ilgili kararlarının ticaret savaşlarına dair kaygıları artırdığını belirtiyor. Halihazırda enflasyonla mücadele eden ekonomiler, sorunları çözmek için daha çok diplomatik yolları tercih ediyor.
ABD Merkez Bankası (Fed) yetkilileri de yaptıkları açıklamalarda, gümrük tarifelerinin enflasyon üzerindeki olumsuz etkilerine dikkat çekti. Boston Fed Başkanı Susan Collins, bu vergilerin fiyatlar üzerinde baskı oluşturacağını vurguladı.
Altının ons fiyatı, güne 2.817 dolar seviyesinde yatay bir seyirle başlarken, Brent petrolün varil fiyatı yüzde 0,9 düşüşle 75 dolara geriledi.
Avrupa Borsalarında Satış Baskısı
Avrupa borsaları, dün ağırlıklı olarak satış yönlü bir performans sergiledi. Bölgede Trump yönetiminin ek gümrük vergileriyle ilgili haber akışı, yatırımcıların odağında yer alıyor. Avrupa Birliği’nin de ek tarifelere tabi tutulacağına dair söylentiler, piyasalar üzerinde baskı yaratmayı sürdürüyor.
Diğer yandan açıklanan ekonomik veriler, imalat sanayisinde toparlanma sinyalleri verirken, enflasyonun yüksek seyri risk algısını artırıyor. Analistler, Avrupa Merkez Bankası’nın (ECB) uyguladığı parasal gevşeme politikalarının imalat sektöründe hareketlenmeye yol açabileceğini öngörüyor.
Asya Piyasaları Pozitif Seyrediyor
Asya borsaları ise pozitif bir görünüm sergiliyor. ABD’nin Çin’e yönelik yüzde 10’luk ilave gümrük vergileri yürürlüğe girmiş olsa da, Trump yönetiminin Çin ile müzakerelere açık olduğunu belirtmesi, piyasaları bir nebze rahatlattı. Kanada ve Meksika’ya yönelik tarifelerin ertelenmesi de ticaret müzakereleri için umut yarattı.
Analistler, Çin’in müzakerelere sıcak baktığını ifade ederek, ülkenin zayıf iç talebi ve gayrimenkul sektöründeki sıkıntıların ekonomiyi zorladığını belirtiyor.
Bu gelişmelerin etkisiyle Japonya’da Nikkei 225 endeksi yüzde 0,7, Güney Kore’de Kospi endeksi yüzde 1, Hong Kong’da Hang Seng endeksi ise yüzde 1,2 oranında yükseldi. Çin’de ise tatil nedeniyle işlemler durdurulmuş durumda.
Bugün Piyasalarda Takip Edilecek Veriler
• 14.30: Türkiye, Ocak ayı reel efektif döviz kuru
• 14.30: Türkiye, Kasım ayı finansal kesim dışındaki firmaların döviz varlık ve yükümlülükleri
• 18.00: ABD, Aralık ayı JOLTS açık iş sayısı
• 18.00: ABD, Aralık ayı fabrika siparişleri
• 18.00: ABD, Aralık ayı dayanıklı mal siparişleri