Mülk almak isteyen herkes bu konudan etkileniyor. Sahte ilanlarla dolandırıcılığı önlemek amacıyla alınan tedbirler yarım kaldı. İlanların sisteme girilmesinde "kimlik doğrulama" zorunluluğu Kasım ayında başlamasına rağmen, emlakçıların yetki belgesini ve ilgili mülkü pazarlama yetkisi belgesini doğrulatmaları gereken ikinci aşamaya geçiş yapılmadı.

Sektör temsilcileri, sitelerde hala kaçak emlakçı ve sahte ilanlar bulunduğunu belirterek, tüketicinin korunması için ikinci adımın atılmasının zorunluluğunu vurguladılar.

Gayrimenkul ve ikinci el araç satışlarında, dolandırıcılık ve spekülatif fiyat artışlarına karşı mücadele için Ticaret Bakanlığı önemli bir adım attı. Bireysel satıcıların ve emlak ofislerinin, ilan sitelerine ilan girebilmeleri için Kasım ayında kimlik bilgilerini e-Devlet üzerinden doğrulatmaları zorunlu hale getirildi.

Ankara Tüm Emlakçılar Meslek Esnaf Odası Başkanı Hakan Akçam, "Kasım ayında başlatılan düzenlemeyle ilan girişlerinde kimlik doğrulaması zorunlu oldu, fakat bu adım yetersiz kaldı" diyerek durumu özetledi.

Çünkü beklenen, emlakçıların Ticaret Bakanlığı'ndan aldıkları 'yetki belgesi' ile mülk sahibinden aldıkları 'yetkilendirme belgesinin' doğrulanmasıydı.

Beklentiler Mayıs ayında bu adımın atılması yönündeydi. Ancak geçmişte yetki belgesi zorunlu olmayan ve sisteme üye olan işletmeler hâlâ aktif. Bu işletmelerin ilan portallarından çıkarılması gerekiyor.

İstanbul Ticaret Odası Gayrimenkul Komite Başkanı Hakan Akdoğan, atılan adımların istenen sonucu vermediğini, kimlik doğrulamanın yalnızca başlangıç olduğunu belirtti.

İkinci aşama olan yetki ve yetkilendirme belgesi doğrulama sisteminin bir an önce başlatılması gerektiğini, aksi takdirde tüketicinin mağduriyetinin süreceğini söyledi.

Sosyal medya platformları da sahte ilanlar için riskli alanlar olarak kalmaya devam ediyor.

Bu platformlarda, ilan sitelerinde olduğu gibi bir zorunluluk henüz getirilmediği için dolandırıcılar bu kanal aracılığıyla vatandaşı mağdur etmeye devam ediyor.