Dijital Telif Yasası görüşmelerinde önemli bir gün yaşanıyor. Google, Dijital Mecralar Komisyonu'na katılarak etkili bir sunum gerçekleştiriyor. Türkiye'de bir ilk olan bu toplantıyı Dijital Mecralar Komisyonu Başkanı Hüseyin Yayman açtı ve emek hırsızlığına dikkat çekti, “Avrupa standartlarında olduğu gibi burada da haberin telif içermesi gerekiyor.” dedi. Google'dan Duygu Yücesoy, "Tüm paydaşlarımızla diyalog kurmaya hazırız" açıklamasını yaptı.
GOOGLE İLK KEZ MASADA
Dijital Mecralar Komisyonu bugün saat 11.00’de Hüseyin Yayman başkanlığında toplandı. Dijital Telif Yasası konusunun görüşüleceği toplantıya ilk kez Google da katıldı.
YAYMAN: AVRUPA STANDARTLARINDA TELİF UYGULANSIN
Dijital Mecralar Komisyonu Başkanı Hüseyin Yayman, açılış konuşmasında, "28. Yasama döneminin 8. Toplantısını açıyorum. Bugün Türkiye için tarihi bir gün. Google temsilcilerini komisyonumuzda ağırlıyoruz. Medya sektörünün üzerinde durduğu dijital telif meselesini değerlendireceğiz. Daha önce uzmanları ve ilgili tarafları dinleyerek çerçeveyi belirlemeye çalıştık. Bugün Google'ı bu düzeyde ilk kez dinliyoruz. Üretilen içeriklerin izinsiz kullanımının önüne geçilmesi gerektiğini vurgulayacağız." şeklinde konuştu.
GOOGLE’DAN ÜST DÜZEY KATILIM
Dijital piyasalara düzenleme getiriliyor: Rekabet ihlaline hızlı müdahale
Google Reklamcılık ve Pazarlama Limited Şirketi Hükümetle İlişkiler ve Kamu Politikası Birimi Başkanı Tolga Sobacı, Google Arama Motoru, G-Mail, YouTube gibi hizmetlerin sahibi ve sağlayıcısı olan Google Reklamcılık'ın, ABD'deki Google LLC Şirketi'nden bağımsız ve ayrı bir şirket olduğunu açıkladı.
Sobacı, "Google Reklamcılık, Google LLC'nin Türkiye'deki şubesi veya temsilcisi değil, bağımsız bir tüzel kişilik olarak 18 yıldır Türkiye'de reklamcılık, satış ve pazarlama alanında faaliyet gösteriyor." dedi.
2023 sonu itibarıyla Türkiye'de 100'den fazla çalışanı bulunan şirketin İstanbul Levent'teki ofislerinde, Türkiye'nin dijitalleşme yolculuğuna destek vermekten büyük önem duyduklarını belirtti.
2021 yılında yapılan bir araştırmaya göre, Google Ekosistemi üzerinden sağlanan hizmetlerin Türkiye'de 1,9 milyon kişilik bir istihdam sağladığını ve bu rakamın 2025'te 2,3 milyona çıkmasının hedeflendiğini ifade eden Sobacı, ayrıca 700 binden fazla mikro ve küçük işletmenin Google işletme profil kullanımı sayesinde ek gelir elde ettiğini söyledi.
Sobacı, "TBMM'nin gerekli gördüğü her alanda yasal düzenlemeler yapma yetkisine saygı duyuyoruz. Türkiye dahil faaliyet gösterdiğimiz tüm ülkelerde yasalara ve kurallara uymak için azami çaba sarf ediyoruz. Haber içerik üreticileri ve yayıncılarla diyaloglarımızı sürdürmek, ihtiyaçları anlamak ve kapsamlı çözümler sunmak için hazırız." değerlendirmesinde bulundu.
"DİJİTAL TELİF KONUSU TEK BİR ÇÖZÜME BAĞLANAMAZ"
Google Reklamcılık ve Pazarlama Limited Şirketi Hükümetle İlişkiler ve Kamu Politikası Müdürü Duygu Yücesoy, ekonomik katkıyı kamu paydaşları, özel sektör girişimleri ve sivil toplum kuruluşlarıyla birlikte toplumun tüm kesimine fayda sağlayacak şekilde yürüttüklerini belirterek, "Zamanında TESK'e yapılan hibeler, KOBİ'lere verilen kredi desteği, bakanlıklarımıza sağlanan reklam kredisi gibi 12 milyon dolarlık katkıyı içeren çalışmalarımız sadece maddi katkıyla sınırlı değil; aynı zamanda 1,5 milyon bireyin dijital becerilerinin geliştirilmesine yönelik eğitimler de sağladık." ifadesini kullandı.
"MASAYA OTURMAYA HAZIRIZ"
"Biz buradaki habercilik ekosisteminin ihtiyaçlarını, beklentileri anlamak için herkesle, tüm ilgili taraflarla görüşme masasına oturmaya hazırız." diyen Yücesoy, bu konunun tek bir çözüme bağlanabilecek veya tek bir pozisyon sunulabilecek bir konu olmadığını, her ülkenin habercilik ekosisteminin ihtiyaçlarının farklı olduğunu belirtti.
Google'ın farklı yaklaşımları olduğuna da işaret eden Yücesoy, "O nedenle biz, ülkemizdeki ihtiyaçları, buradaki beklentileri en iyi şekilde anlayarak her iki taraf için de fayda ve menfaat sağlayacak çözümler konusunda istişareler yapmak üzere tüm ilgili taraflarla görüşmeye hazırız." diye konuştu.
"TÜRKİYE'DE İHLAL EDİCİ 400 BİNDEN FAZLA İÇERİK LİSTELERDEN İNDİRİLDİ"
Telif hakkının ihlal edildiğini düşünen hak sahiplerinin form doldurması ve iletmeleri halinde, ilgili ekipler tarafından yapılan incelemeler sonucunda ihlal olduğuna kanaat getirilmesi halinde bu içeriklerin kaldırıldığını aktaran Yücesoy, "Türkiye'de 400 binden fazla içerik ihlal edici bulunan telif hakları açısından zaten listelerden indirildi." dedi.
Bir araştırmaya göre 2023'te Türkiye'de haber web sayfalarına yılda 10 milyar tıklama sağlandığını açıklayan Yücesoy, "Habercilerimiz için bunun yarattığı da bir ekonomik değer var, bu değer de 2 milyon dolardan fazla. Yani gerçekten burada ciddi bir değer yaratımı söz konusu ve küresel rakamlara baktığımızda, ülkemizdeki rakamlar da oldukça iyi görünüyor." ifadelerini kullandı.
Google Reader Revenue Manager sisteminden de bahseden Yücesoy, bunun habercilerin abonelik sistemi üzerinden bir gelir kazanımını desteklemeyi tercih etmeleri halinde onlara sundukları bir program olduğunu söyledi.
Google Macaristan Telif Hakları Uzmanı Adrienn Timar da Google'ın habercilik ekosistemine katkılarına ilişkin Google Arama ve Google Haberler sistemlerinin nasıl çalıştığını anlattı.
"Haberler" sekmesinden bahseden Timar, haberlerin yanında gösterilen reklamların arama sonuçlarına göre gösterildiğini, tıklama sonucunda ücret alındığını bildirdi.
Timar, her ne kadar Google Haberler, Google Arama'dan ayrı olsa dahi bunun ücretlendirilmediğini ifade ederek, ayrı bir hizmet olarak sunulduğunu fakat herhangi bir şekilde ücretlendirilmediğini sözlerine ekledi.
Toplantı, Google yetkililerinin sunumlarının ardından milletvekillerinin sorularıyla devam etti.
YAYMAN’DAN ‘YASAYI ÇIKARACAĞIZ’ VURGUSU
Avukat Gürkaynak “Google ile telif süreci bazı ülkelerde serbest piyasa ekonomisinin bir yapısı olarak görüldüğü için pazarda bırakılıyor bazı ülkelerde ise açık düzenlemeler var. Google’a emrediliyor ve Google ona göre hareket ediyor. Yani Google her ülkedeki sorumluluklarını yerine getirmeye çalışıyor” diye konuştu.
Bunun üzerine Başkan Yayman da “Google bize açıkça ‘yasal düzenlemeyi yapın biz de uyarız’ dedi. Demek ki aynı noktadayız. Demek ki mevzuatı çıkartmakta hemfikiriz” yorumunda bulundu.