Borçlular için ikinci fırsat
Temmuz ayında Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nun (BDDK) tavsiye kararıyla yürürlüğe giren borç yapılandırma düzenlemesi sona yaklaştı.
Program, yalnızca yasal takibe düşenleri değil, dönem borcunun tamamını ödeyememiş tüm bireysel kredi kartı kullanıcılarını kapsıyor.
Daha önce yapılandırma hakkını kullanan vatandaşlara da bu kez yeni bir imkan tanındı. Böylece borcunu geçmişte yapılandırmış olanlar, mevcut borç bakiyeleri üzerinden ikinci kez taksitlendirme yapabilecek.
Ödemede 1 günlük gecikme bile yeterli
Yeni düzenleme, ihtiyaç kredilerinde de kapsamı genişletti. Artık yalnızca 30 günü aşan gecikmeler değil, bir günlük ödeme gecikmesi bulunan borçlar da yapılandırılabilecek.
Bu esneklik, binlerce vatandaş için ödeme planlarını yeniden düzenleme şansı sunuyor.
Yapılandırma işlemlerinde esas alınacak borç tutarı, Temmuz ayındaki bakiye değil; başvuru yapılan gün itibarıyla güncel borç miktarı olacak.
Faiz oranı sabit, vade 48 ay
Yapılandırma kapsamında borçlar, vatandaşın talebi ve bankanın onayı doğrultusunda 48 aya kadar taksitlendirilebilecek.
Uygulanacak faiz oranı ise Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) tarafından belirlenen yüzde 3.11 seviyesinde sabit tutulacak.
Bu oranın üzerinde faiz uygulanmayacağı belirtilirken, ödeme planı her bankanın kendi sistemine göre şekillenecek.
Son tarihten sonra başvuru yapmayanlar, 48 aya varan vade imkânı ve yüzde 3.11 faiz avantajını kaybedecek.
Başvurular, borcun bulunduğu bankanın mobil uygulaması, internet bankacılığı, çağrı merkezi veya doğrudan şubeler aracılığıyla yapılabiliyor.
Son tarihten sonra başvuru yapmayanlar, 48 aya varan vade imkânı ve yüzde 3.11 faiz avantajını kaybedecek.