2025-2027 yıllarını kapsayacak olan yeni bitkisel üretim destek programı Resmi Gazete'de yayımlandı ve hemen yürürlüğe girdi. Bu, ilk defa üç yıllık kapsamlı bir destekleme programının hayata geçirildiği anlamına geliyor.

"2025-2027 Yılları Arasında Uygulanacak Bitkisel Üretime ve Diğer Tarımsal Faaliyetlere İlişkin Destekleme Kararı" 29 Ağustos 2024 tarihinde Resmi Gazete'de ilan edildi. Bu düzenlemeyle, çiftçilere üretim sezonu öncesinde açıklanan desteklerle çeşitli avantajlar sağlanacak.

2025 yılı itibarıyla, Tarım ve Orman Bakanlığı bitkisel üretim destekleme modelinde önemli değişiklikler uyguladı. Yeni destek modeli, sertifikalı tohum ve fidan kullanımı, organik tarım, iyi tarım uygulamaları, ve organik-organomineral gübre kullanımı gibi alanlarda destek miktarlarını artırdı.

2025 yılı itibarıyla, Tarım ve Orman Bakanlığı bitkisel üretim destekleme modelinde önemli değişiklikler uyguladı. Yeni destek modeli, sertifikalı tohum ve fidan kullanımı, organik tarım, iyi tarım uygulamaları, ve organik-organomineral gübre kullanımı gibi alanlarda destek miktarlarını artırdı.

Bakanlık, "Üretimi Teşvik Desteği" adı altında bu destekleri sunmaya devam edeceğini açıkladı. Bu kapsamda, biyolojik ve biyoteknik mücadele destekleri de ciddi oranda yükseltildi. 2025 yılından itibaren sera destekleri dekar başına yüzde 50 artışla 2.550 TL'den 3.825 TL'ye yükseltilirken, açık alanda sağlanan destekler 870 TL'den 1.305 TL'ye çıkarıldı.

Ürünlerin lisanslı depolarda saklanması için kira desteği de önemli bir yenilik olarak sunuldu. Ticaret Bakanlığı tarafından belirlenen kira tarifesinin yüzde 75'i kadar destek sağlanacak. Ayrıca, Çiftlik Muhasebe Veri Ağı (ÇMVA) sistemine dahil olanlara sağlanan prim desteği yüzde 50 artırılarak 1.500 TL oldu.

Tarımsal yayım ve danışmanlık desteği de büyük bir artış gösterdi ve yüzde 104 oranında artırılarak 294.000 TL'ye çıkarıldı.

Yeni destekleme programı, çiftçilere temel destek, planlı üretim desteği ve üretimi teşvik desteği gibi çeşitli kategoriler altında yardım sunacak. Temel destekler, ürünlerin üretim maliyetlerine göre kategorilere ayrılıp her kategori için bir destek katsayısı belirlenerek sunulacak. 2025 yılı için bu katsayı dekara 244 TL olarak belirlendi. Bu destek kapsamında, tüm ürünler için yakıt maliyetinin yüzde 50'si ve gübre maliyetinin yüzde 25'i karşılanacak. Örneğin, 2. kategorideki arpa ve buğday için dekara 317,2 TL, 3. kategorideki ayçiçeği ve fındık gibi ürünler için dekara 366 TL, 4. kategorideki pamuk ve çeltik için ise dekara 549 TL destek verilecek.

Planlı Üretim Desteği kapsamında ise Tarımsal Üretim Planlama Kurulu tarafından seçilen ürünler için ek destek ödemeleri yapılacak. Bu ürünler arasında arpa, aspir, ayçiçeği, buğday, kolza, fasulye, mercimek, mısır, nohut, pamuk, patates, soğan, soya ve yem bitkileri bulunuyor. Bu ürünleri yetiştiren çiftçilere, temel desteklere ek olarak yakıt ve gübre maliyetlerinin belirli oranları karşılanacak.

Özellikle belirlenen süt havzası illerinde yem bitkisi yetiştiren çiftçilere ekstra planlı üretim desteği sağlanacak.