Devletin Kurumları Seferber Oldu

KOSGEB Başkanı Ahmet Serdar İbrahimcioğlu, yaşanan büyük felaketin ardından devletin tüm kurumlarının bölgenin yeniden ayağa kaldırılması için görev üstlendiğini vurgulayarak, KOSGEB’in de bu süreçte önemli bir rol oynadığını belirtti.

Destek Programı ile KOBİ’lere Ulaşıldı

Depremin hemen ardından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın açıkladığı destek programıyla harekete geçtiklerini hatırlatan İbrahimcioğlu, "6 Şubat depremleriyle asrın felaketi yaşandı ve hem toplumsal hem de ekonomik olarak bunun sarsıntıları hepimiz tarafından hissedildi.

Biz de deprem bölgesindeki KOBİ'lere erişmek suretiyle desteklerimizi verdik. Biz 2023 Ekim ayı itibarıyla Cumhurbaşkanımız Erdoğan'ın açıkladığı Türkiye Deprem Sonrası Mikro, Küçük ve Orta Ölçekli İşletmelerin Canlanması Projesi ile deprem bölgesindeki 60 bin 678 KOBİ'ye bugünkü değerle 37 milyar liranın üzerinde bir desteği bizzat eriştirmiş olduk." ifadelerini kullandı.

KOBİ’ler Ekonomik Canlanma İçin Desteklendi

Depremzede işletmelerin tekrar faaliyete geçmesini önemsediklerini belirten İbrahimcioğlu, "KOBİ'lerden isteğimiz dükkanlarını açmaları, tekrardan canlanmalarıydı. Yani ekonominin canlanması, dükkanların açılması toplumda hem süreçlerin daha hızlı bir şekilde iyileştirilmesini sağlayacaktı hem de KOBİ'lerimizin ekonomik olarak da kendilerine gelmelerine yarar sağlayacaktı. Bu canlanma kredisi dediğimiz can suyuyla 60 binden fazla KOBİ'miz desteğini almış oldu." dedi.

Kadın Girişimcilere Ayrıcalık Tanındı

KOSGEB’in kadın girişimcileri desteklemeye önem verdiğini belirten İbrahimcioğlu, "KOSGEB hem deprem bölgesindeki KOBİ'lere hem de özellikle kadın girişimcilere de destek veren bir kurum. Girişimci destek programlarımızla Türkiye'de yüzde 15 ila yüzde 18 oranında kadın girişimci olduğunu düşünürsek eğer KOSGEB desteklerinden istifade eden kadın girişimci oranımız yüzde 41'lerde. Bu anlamda kadın girişimcilerimize de bir pozitif ayrımcılık yapıyoruz." şeklinde konuştu.

Uluslararası Destek Paydaşları ile İş Birliği

Deprem sonrası işletmelerin toparlanmasını sağlayan destek programlarının sürdürülebilir olmasını istediklerini ifade eden İbrahimcioğlu, Dünya Bankası ve Japonya Uluslararası İşbirliği Ajansı’nın (JICA) da bu süreçte destek paydaşı olarak yer aldığını dile getirdi.

Desteklerle İşletmeler Yeniden Faaliyete Geçti

KOSGEB uzmanlarının geçen yıl boyunca 170 bin KOBİ’yi ziyaret ettiğini ve deprem sürecinde destek verilen işletmelerle yakından ilgilendiklerini belirten İbrahimcioğlu, "KOBİ'lerimiz desteklerini gerçek anlamda kullanmak suretiyle kimisi dükkanının kepengini yaptırdı, kimisi duvarını boyattı, kimisi hammadde sipariş etti, kimisi makinalarını tamir ettirdi."

"Bunların her birinin bizzat sahada yanına gittik, onların hikayelerini onlardan dinledik, yerinde gördük. Kimileri yeni makinalar aldılar çünkü makinaları tamir edilmeyecek kadar kötü durumdaydı, kimileri yeni personeller aldılar yeni çalışanları oldu ve her birisi bu destekten istifade etmek suretiyle aynı isminde geçen canlanma desteğine uyacak şekilde canlandılar yeni bir başlangıç olmuş oldu." ifadelerini kullandı.