Esnaf Kredilerinde Limitler Artırıldı
Cumhurbaşkanı Erdoğan, esnaf ve sanatkârlara sağlanan sübvansiyonlu kredi limitlerinin yükseltildiğini açıkladı:
Hazine destekli yüzde 50 sübvansiyonlu esnaf ve sanatkâr kredi limiti 750 bin liradan 1 milyon liraya çıkarıldı.
İş yeri ve ticari araç edinme esnaf kredi limiti 1,5 milyon liradan 2,5 milyon liraya yükseltildi.
Ticari araç edinme kredisinde yalnızca sıfır araç değil, 0-5 yaş aralığındaki araçlar da kredi kapsamına dahil edildi.
TEZKOP kefaletiyle Halkbank’ın sunduğu esnaf kredilerinin faiz oranı yüzde 29’dan yüzde 25’e düşürüldü.
Bu düzenlemeyle birlikte esnafların finansmana erişimi kolaylaştırılarak ekonomik destek sağlanması hedefleniyor.
Esnafa Sağlanan Destekler
Cumhurbaşkanı Erdoğan, son yıllarda esnaf ve sanatkârlara yönelik verilen destekleri de hatırlatarak şu verileri paylaştı:
2016 yılında uygulamaya konulan sıfır maliyetli işletme kredileriyle toplamda 248 girişimci esnafa 17,4 milyon lira, 736 genç girişimciye 136,4 milyon lira, 264 kaybolmaya yüz tutmuş meslek erbabına ise 15,7 milyon lira kredi desteği sağlandı.
2017 yılında başlatılan indirimli yatırım kredileri kapsamında, 6 bin esnafa 3,6 milyar lira iş yeri edindirme kredisi, 7 bin 710 esnafa ise 4,8 milyar lira taşıt edindirme kredisi verildi.
2002 yılından itibaren esnafa sağlanan toplam indirimli krediler 582 milyar lirayı geçti.
Salgın ve Deprem Dönemlerinde Esnafa Destekler Devam Etti
Cumhurbaşkanı Erdoğan, COVID-19 salgını ve 6 Şubat depremlerinde esnafa yönelik sağlanan destekleri de hatırlattı:
Salgın döneminde toplam 9 milyar lira hibe desteği verildi.
Kredi taksitleri ertelendi, gecikmiş borçlar yapılandırıldı ve mali sicil affı uygulandı.
6 Şubat depremlerinde zarar gören 27 binden fazla esnafa 6,7 milyar liranın üzerinde faiz indirimli kredi sağlandı.
Esnafa Destek Devam Edecek
Cumhurbaşkanı Erdoğan, esnafların Türkiye ekonomisinin bel kemiği olduğunu vurgulayarak, fırsatçılara ve fiyat spekülasyonlarına karşı mücadelede ahlaklı ticaretin önemine dikkat çekti.
Yeni kredi paketleri ve finansman destekleriyle esnafın daha güçlü bir şekilde işlerini sürdürebilmesi için çalışmaların devam edeceğini belirtti.