Çiftçilere sunulan destekler, temel destek, planlı üretim desteği ve üretimi geliştirme destekleri olmak üzere üç ana başlık altında toplanıyor.
Hürriyet'ten Meltem Özgenç'in haberine göre, 2025 üretim yılı için belirlenen destek katsayısı dekara 244 lira olarak açıklandı. Temel destekte, tüm ürünler için mazot maliyetinin yüzde 50’si ve gübre maliyetinin yüzde 25’i karşılanacak.
Planlı Üretim Kapsamına Alınan Ürünler ve Destek Detayları
Tarımsal Üretimin Planlanması Kurulu, arpa, aspir, ayçiçeği (yağlık), buğday, kolza (kanola), fasulye (kuru), mercimek, mısır (dane), nohut, pamuk (kütlü), patates, soğan (kuru), soya ve yem bitkilerini planlı üretim kapsamına aldı. Bu ürünleri yetiştiren çiftçilere temel desteğe ek olarak özel destekler sunulacak.
Ödemelerde Artış Yapıldı
Yer altı su kaynaklarının yetersiz olduğu bölgelerde sulu tarım yapan çiftçilere arpa, buğday, aspir gibi ürünler için ek yer altı su kısıtı desteği sağlanacak. Üretimi Geliştirme Desteği kapsamında verim ve kaliteyi artırmak amacıyla çeşitli teşvikler verilecek.
Yeni Düzenlemelerle Tarımda Sürdürülebilirlik Hedefleniyor
Destekleme ödemeleri konusunda bakanlık denetimlerini artıracak.
Haksız yere yapılan ödemelerle ilgili hukuki ve cezai süreçler başlatılacak ve suistimal edenler 5 yıl süreyle destekleme programlarından faydalanamayacak.
Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, bu yeni sistemin tarımda yeni bir dönem başlattığını duyurdu.
Yumaklı, “İlk defa bitkisel üretim destekleri 3 yıllık açıklandı. İlk defa destek ödemeleri üretim döneminden önce açıklandı. Destek kalemlerinde sadeleştirmeye gidildi. Bitkisel üretim yapan ÇKS’ye kayıtlı tüm üreticiler destek alacak. Bu kararla birlikte çiftçilerimiz hangi havzada, hangi ürüne, ne kadar destek alacağını bilmiş olacak. Plansız üretimin getirdiği olumsuzlukların da önüne geçilecek,” şeklinde konuştu.