Enflasyon Farklarının Muhasebeleştirilmesi
BDDK'nın açıklamasına göre, enflasyona göre düzeltilen ödenmiş sermaye farklarının, bankaların çekirdek sermayesi içinde yer alması gerektiği belirtildi.
Bu farkların finansal tablolarda ayrı bir satırda gösterilmesi amacıyla, bankaların öz kaynaklarına ilişkin yönetmelikte değişiklik yapılmasına dair yönetmelik taslağı, kamuya açıklanacak finansal tablolar ve bunlara ilişkin dipnotlar hakkında tebliğde değişiklik yapılmasına dair tebliğ taslağı ve finansal kiralama, faktoring, finansman ve tasarruf finansman şirketlerinin muhasebe uygulamaları ile finansal tabloları hakkında yönetmelikte değişiklik yapılmasına dair yönetmelik taslağı hazırlandı.
İş Dünyasından Enflasyon Düzeltmesine Tepki
Reel sektör, enflasyon düzeltmesi konusundaki düzenlemelere geç tepki verdi. "Düzeltme" taleplerinin kısmen karşılık bulduğu bu süreçte, birçok işletme önemli ölçüde daha fazla vergi ödeyeceği endişesine kapıldı.
İş dünyası temsilcileri, bu düzenlemenin en azından geçici vergi dönemlerinde ertelenmesini talep ediyor. Edinilen bilgilere göre, gelen şikayetler doğrultusunda ekonomi yönetimi enflasyon düzeltmesi uygulamasını yeniden gözden geçirmeye başladı.
1 Yıl Ertelenmişti
Ekonomi yönetimi, enflasyon düzeltmesi konusundaki tepkilere kulak vererek uygulamayı yeniden değerlendirme kararı aldı. EKONOMİ’nin edindiği bilgilere göre, düzenlemenin revize edilmesi planlanıyor.
Yeni Şirketlere Vergi Muafiyeti
Vergi gelirlerinde bir azalma yaşanmaması amacıyla düzenlemenin temel prensiplerine dokunmak istemeyen ekonomi yönetimi, özellikle yeni yatırım yapan şirketlerin enflasyon düzeltmesinden doğacak vergi yükünden muaf tutulmasını kararlaştırdı.
100 Bin İşletme İçin Ferahlatıcı Gelişme
TÜRMOB Başkanı Emre Kartaloğlu, faaliyette bulunmayan ve bir fatura dahi kesmemiş yaklaşık 100 bin işletmenin de vergiye tabi tutulacağını açıklamıştı.
Gelen bilgilere göre, ekonomi yönetimi bu işletmelerin durumunu da gözden geçirerek, büyük olasılıkla kapsam dışı bırakılmalarını planlıyor.
Enflasyon Düzenlemesi Şartları
Enflasyon düzeltmesi, enflasyonun üç yıllık toplamda yüzde 100’ü ve içinde bulunulan yılda ise yüzde 10’u geçmesi durumunda devreye giriyor.
2022 yılında bu şartlar oluştuğundan, 2023’te uygulanması gereken enflasyon düzeltmesi, şartların yeniden değerlendirilmesi amacıyla 2024 yılına ertelenmişti.