Yeni Tarihler Açıklandı
Darphane ve Damga Matbaası Genel Müdürlüğü, UTTS’ye başvuru süresini 31 Ocak’a, montaj süresini ise 30 Nisan’a kadar uzatma kararı aldı.
Böylece, bayilerin sisteme entegrasyon sürecinde yaşadığı sıkıntıların önüne geçilmesi hedefleniyor.
Ancak PÜİS Başkanı İmran Okumuş, uzatılan sürenin bazı durumlarda yetersiz kalabileceğini belirtti.
UTTS’nin Amacı ve Getirdiği Yenilikler
Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi, akaryakıt satışlarında şeffaflığı artırmak ve vergi kayıplarını önlemek amacıyla geliştirildi.
Sistemin, araç plakalarının manuel olarak girilmesinden kaynaklanan olası hataları ve suistimalleri ortadan kaldırması bekleniyor.
Ancak özellikle küçük çaplı akaryakıt bayileri, sisteme geçişin maliyetleri ve kurulum süreci nedeniyle ciddi zorluklar yaşamaktaydı.
Maliyetlerin Hafifletilmesi İçin Adımlar Atılıyor
Darphane ile yapılan anlaşma çerçevesinde, taşıt tabanca okuyucuları bayilere ücretsiz olarak temin edilecek.
Ayrıca ödeme planlarında düzenlemeler yapılarak, özellikle küçük bayilerin sisteme daha kolay uyum sağlaması için destek verilecek. Böylelikle sektördeki dengesizliklerin önüne geçilmesi planlanıyor.
Kayıt Dışılıkla Mücadelede Yeni Bir Adım
PÜİS Genel Başkanı Okumuş, UTTS’nin sadece şeffaflığı artırmakla kalmayacağını, aynı zamanda kayıt dışı ekonomiyle mücadelede de önemli bir rol oynayacağını vurguladı.
Bayilere Yeni Uyum Çağrısı
PÜİS, tüm bayilere belirlenen yeni başvuru ve montaj tarihlerine uyma çağrısında bulundu. Sisteme geçişin sektörde düzeni sağlamada kritik bir adım olduğunu vurgulayan PÜİS, bu sürecin doğru şekilde yönetilmesinin sektörde sürdürülebilir bir gelişim için büyük önem taşıdığını ifade etti.