Gaziantep'in en önemli tarımsal ürünlerinden Antepfıstığında hasat hareketliliği başladı. Kentte "yeşil altın" olarak bilinen fıstığın olmasıyla üreticiler bahçelere girerken, yeni mahsul ürünler de satış noktalarında tüketiciyle buluşmaya başladı.

Sezonun ilk ürünleri arasında yer alan ben fıstığın fiyatı ise geçen yıla kıyasla ciddi oranda yükseldi.

Geçen Yıl 800 TL'ydi Bu Yıl 1.400 TL'yi Gördü

Geçen yıl hasat sezonunun başlangıcında kilogramı 750-800 TL seviyelerinde piyasaya çıkan ilk ben fıstık, bu yıl 1.200-1.400 TL bandına kadar ulaştı.

Tezgahlarda görülen fiyatlar, geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 100'e yaklaşan artışı da beraberinde getirdi.

Sezonun ilk döneminde ürün miktarının sınırlı olması fiyatların yüksek seyretmesinde etkili oluyor.

Piyasadaki beklentiye göre ben fıstığın kilogram fiyatında önümüzdeki günlerde gevşeme yaşanabilecek ancak fiyatların bu sezon 750-800 TL bandının altına düşmesinin zor olduğu belirtiliyor.

Yeni mahsul ben fıstığın kilogram fiyatının, geçtiğimiz hafta satışa çıkan taze fıstığın yaklaşık üç katına ulaşması dikkat çekti.

Hasat Arttıkça Fiyatın Gerilemesi Bekleniyor

Gaziantep genelinde Antepfıstığı hasadı sürerken, önümüzdeki günlerde bahçelerden daha fazla ürünün piyasaya girmesi bekleniyor.

Tezgahlardaki yeni mahsul miktarının artmasıyla birlikte 1.200-1.400 TL seviyelerinde seyreden fiyatların bir miktar gerileyebileceği belirtiliyor.

Bu Yıl 750-800 TL'nin Altı Zor Görünüyor

Hasadın ilerlemesiyle fiyatlarda düşüş beklentisi bulunsa da geçen yılın rakamlarına dönüşün sınırlı kalabileceği ifade ediliyor.

Piyasadaki beklentiye göre ben fıstığın kilogram fiyatında önümüzdeki günlerde gevşeme yaşanabilecek ancak fiyatların bu sezon 750-800 TL bandının altına düşmesinin zor olduğu belirtiliyor.

Yorumlar