Yıllık İzinler ve Yargıtay Kararı
Çoğu çalışan, iş yerinde geçen uzun yıllar boyunca izinlerini kullanamamakta ve bu izinler birikmektedir. Ancak, Yargıtay, kullanılmayan izin süreleri için bir sınır getirmiş, bu sürenin aşılması durumunda çalışanların izin ücreti talebinde bulunamayacağını belirtmiştir.
İşverenlerin İzin Kaydı Yükümlülüğü ve İşçi Hakları
Yargıtay'a göre, yıllık izinlerin kullanıldığını gösteren imzalı bir izin defteri gibi belgeler, işveren tarafından sağlanmalıdır. Ancak işverenler, kullanılmayan izinler için işçiden yazılı beyan alabiliyor.
Yargıtay, bu belgelerin varlığında dahi iznin kullanılıp kullanılmadığının belirsiz olduğu durumlarda, mahkemelerin işçinin beyanını dikkate alması gerektiğine dair kararlar verebiliyor.
İşten Ayrılırken İzin Ücretinin Ödenmesi
Çalışanlar, işten ayrılırken, kullanılmayan izinlerinin karşılığında ücret talep etme hakkına sahiptir. İş akdinin sonlanma biçimi, bu hakkı etkilememekte; işverenin haklı bir neden sunmadan işten çıkarması durumunda bile, izin ücretleri son alınan maaş üzerinden hesaplanarak ödenmelidir.
İzin Ücretleri İçin 5 Yıllık Sınır
Çalışanlar, işten ayrıldıktan sonraki 5 yıl içinde izin ücretlerini talep etmek için başvuruda bulunabilir. Bu süre içinde dava açılmazsa, işveren tarafından ödeme yapılmadığında, çalışanlar izin ücreti talebinde bulunamaz.
Çalışanlar, işten çıkarken izin ücretlerini alabilmek adına, işverenin baskısı altında kalmadan belge imzalamak zorunda kalmamalıdır. Yıllık ücretli izin günlerinde çalıştığını kanıtlayan işçiler, haklarını mahkeme yoluyla arayabilirler.