Banka hesabında birikimi olan herkesi yakından ilgilendiren bir durum söz konusu. Mevduat faizlerindeki rekor artış trendi hız kesmeden devam ediyor.

Dün, Merkez Bankası (TCMB), haftalık para ve banka istatistiklerini kamuoyuyla paylaştı.

22 Mart'la sona eren haftada, bankacılık sektörünün toplam mevduatı (bankalar arası dahil) 79 milyar 320 milyon 228 bin lira arttı.

Bu artışla birlikte mevduat tutarı 16 trilyon 14 milyar 952 milyon 94 bin liraya ulaştı. Mevduat artarken faizler de yeni bir rekora imza attı.

1-3 aylık TL mevduat faizi yüzde 55,7'den yüzde 59,5'e yükselerek, yeni bir rekora imza attı.

Ticari kredi faizleri yüzde 58,5'ten yüzde 62,7'ye çıkarak yükselişini sürdürdü. Geçen hafta rekor kıran ihtiyaç kredisi faizleri ise yüzde 76'dan yüzde 82,1'e yükseldi.

Bankalardaki faiz oranlarının gelecekte artıp artmayacağı belirsizdir, ancak mevcut durumda yüksek faiz oranları devam edebilir. Örneğin, şu anda yüzde 75 faiz oranıyla 1 milyon TL'yi vadeli mevduatta değerlendirmek isteyen bir kişi, aylık olarak ne kadar kazanç elde eder?

Yeminli Mali Müşavir ve Ekonomist Muhammet Bayram, konuyla ilgili olarak şu sözleri dile getirdi:



“Merkez Bankası’nın son faiz artışının ardından bankalarda mevduat faizleri yükseldi. Çünkü Merkez Bankası’nın gecelik borç verme faizleri yüzde 53 seviyelerine geldi. Bankalarda şu anda halihazırda mevduat faizleri yüzde 57 seviyelerine kadar çıkmış durumda. Merkez Bankası’nın bankalara uyguladığı regülasyonlar çerçevesinde bankaların kredi büyüme oranları, zorunlu karşılık oranları değiştirildi. Bankaların karlılıkları azaldı diyebiliriz.



Bankalar bu yüzden mevduat bulma yarışına girdiler. Merkez Bankası faizleri artırmasa da şu anda yüzde 57 olan mevduat faizlerinin yüzde 60’lara gelmesini bekliyoruz. Mevduat faizlerinde getiri artabilir.

Şu anda vatandaşlar paralarını vadeli mevduata yatıracaklarsa 32 gün vade yapmaları faydalı olacaktır. 32 gün veya 3 ay boyunca bir anlaşma yaparlarsa faiz oranı bu süre boyunca geçerli oluyor. Ancak vadeyi kısa süreli mevduata bağlamak daha faydalı olabilir. Faizler arttıkça her ay mevduat faiz oranları da yenilenmiş olacaktır.



Şu anda TL KKM hesapları vade sonrası yenilenmiyor, yabancı paradan dönen KKM’ler yenilenebiliyor. Döviz cinsi KKM’den çıkanların TL mevduata dönebilmesi için Merkez Bankası bankalara bir kota koydu.



Bu hedefi tutturmak isteyen bankalar yüzde 75’e varan faiz getirisi sunuyor. Yüzde 55-57 aralığında olan mevduat faizleri 20 puanlık marj ile birlikte yüzde 75’ler seviyesine çıkabiliyor. Döviz dönüşümlü KKM’den TL mevduata geçeceklere uygulanan faiz daha da artabilir. Çünkü bankalarda regülasyonlar artıyor. Merkez Bankası’nın bir baskısı söz konusu. Politika faizi artmasa bile TL mevduatların artacağını düşünüyorum."